Welcome to the Android Central Forums Create Your Account or Ask a Question Answers in 5 minutes - no registration required!
Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 25 of 39
  1. Thread Author  Thread Author    #1  

    Question "OK Google" voice activation, deactivated?

    So the "OK Google" voice activation was working from home and Google Now screens this morning when I got the phone. Now the microphone icon changed to this and won't react to my voice input so I have to manually tap the icon to start voice command. I'm sure I'm missing something obvious here but I couldn't figure out what's been turned off or something went wrong. Can someone please help me out bringing the voice recognition (without touching the icon)?

  2. #2  

    Default Re: "OK Google" voice activation, deactivated?

    Settings -> Language & Input -> Voice Search -> Hotword Detection
  3. #3  

    Default Re: "OK Google" voice activation, deactivated?

    If you change the language to anything other than English US it won't work

    Posted via Android Central App
    Thanked by:
  4. #4  

    Default Re: "OK Google" voice activation, deactivated?

    Mine only shows the microphone as well. But it still picks up the hotword.
  5. #5  

    Default Re: "OK Google" voice activation, deactivated?

    Did you install swiftkey? A review I read said that breaks the OK Google function.
    Thanked by:
    Jonneh 
  6. Thread Author  Thread Author    #6  

    Default Re: "OK Google" voice activation, deactivated?

    Sigh. Tried hotword detection earlier but didn't do anything. I did have Japanese input (OS UI is in English). I turned it off entirely but still no change. No swift key installed. Anything else to check?
  7. #7  

    Default Re: "OK Google" voice activation, deactivated?

    Maybe a stupid question, but did you install a different launcher?
  8. Thread Author  Thread Author    #8  

    Default Re: "OK Google" voice activation, deactivated?

    Nope. I mean I did have other launchers installed but I'm talking about the stock one.

    I hard reset the phone, didn't recover from old backup and set up as a new phone. So far it's working as it should. I'm too afraid of doing this again so I'm not installing the extra keyboard. I did install LastPass which adds its own input pref (but not checked), but so far it's not causing the problem.

    Will have to monitor this for a while...
  9. #9  
    csloomis's Avatar

    Posts
    52 Posts
    ROM
    Stock

    Default Re: "OK Google" voice activation, deactivated?

    When I installed Swype the say OK Google text disappeared from the bar, but saying it still works. I think this issue has to do with language settings, including installing other keyboards.
  10. Thread Author  Thread Author    #10  

    Default Re: "OK Google" voice activation, deactivated?

    After uninstalling the Japanese keyboard and rebooting the phone, the "say OK Google" message came back briefly but went away again. Maybe by installing another keyboard, it overwrites something and can't really undo it by just uninstalling the keyboard... I guess it's an annoying bug but I can't be too sure. Well, a bug or not, it is annoying...
    Thanked by:
    Jonneh 
  11. #11  

    Default Re: "OK Google" voice activation, deactivated?

    I just had an issue where earpiece and microphone stopped working when making a test call. Rebooted device and then worked. Phone is completely stock, no apps installed yet. This issue also made OK Google stop working since the microphone was not functioning. What's funny is my phone never said "say OK Google" in the search box at top of the screen but works as it should.
  12. #12  
    srkmagnus's Avatar

    Posts
    8,127 Posts
    Global Posts
    8,130 Global Posts
    ROM
    Stock 4.4 (KitKat)

    Default Re: "OK Google" voice activation, deactivated?

    I don't have the device yet, so can't exactly help with possible solutions. I would suggests keeping an eye on what you do and see if the problem re-occurs. If it does, try and associate that with something you could have done around that time to pinpoint the problem.

    Keep us posted.
  13. #13  

    Default Re: "OK Google" voice activation, deactivated?

    Mine is now doing the same thing. Weird.

    Edit: A restart fixed it for me.

    Sent from my Nexus 5 using Tapatalk
    Last edited by sayin0487; 11-06-2013 at 01:11 PM.
  14. #14  

    Default Re: "OK Google" voice activation, deactivated?

    Mine is also doing this. A restart fixed it he first time but after a few hours it was "broken" again. I restarted again and so far it is working. I have not installed any launchers and have had English from initial setup. I did not change any options for Google Now except to turn it on during setup.
  15. #15  

    Default Re: "OK Google" voice activation, deactivated?

    I noticed when I started Pandora it would cause the hotword detection to stop working. Even after quitting it still didn't work. Only after force stopping Pandora did it start working again.

    Are you using any music apps?

    Sent from my Nexus 5 using Tapatalk
  16. Thread Author  Thread Author    #16  

    Default Re: "OK Google" voice activation, deactivated?

    I noticed the microphone icon went "outlined" (hotword activation disabled) when I was playing music via Bluetooth in my car. As soon as I got out the car (stopping music and/or unplugging bluetooth) the hotword activation was re-enabled.

    1st time I had this problem (see 1st post), turning off additional keyboard (Google's Japanese keyboard input) or rebooting the phone didn't fix the problem. Now come to think of it I think I was testing that out in my car (parked, of course). This problem could be a combination of non-US English input enabled (or just installed) AND media playback. I just happened to have the worst combination of both at the same time so that may have complicated the diagnosis.

    As of now, no extra keyboard installed, voice activation is working (microphone icon filled) as long as audio is not playing.
  17. #17  

    Default Re: "OK Google" voice activation, deactivated?

    Same issue here. Saying "Okay Google" worked when I first turned the phone on, but I noticed it no longer does anything anymore.
    I have installed SwiftKey and my Japanese keyboard, but haven't even opened/used the Japanese keyboard yet (only Swiftkey).

    But from the looks of everyone in this thread, it's not a keyboard thing at all; seems to be a completely random and frustrating bug that will hopefully be patched to us really soon (along with the improved audio speaker quality that Phil wrote about here on AC!)
  18. Thread Author  Thread Author    #18  

    Default Re: "OK Google" voice activation, deactivated?

    Just for the record, as far as I can remember, I never actually activated Japanese keyboard when I had it like Jonneh's case. (Never had SwiftKey)

    Sent from my Nexus 5 using Tapatalk
  19. #19  

    Default Re: "OK Google" voice activation, deactivated?

    Well, mine has been working for 30+ hours now since the last problem. maybe it was a google thing?
  20. #20  
    shaklee3's Avatar

    Posts
    9 Posts
    Global Posts
    59 Global Posts

    Default Re: "OK Google" voice activation, deactivated?

    Has anyone figured this out? Not only is my "ok google" gone, but the widget on the left pane is also gone.
  21. #21  

    Default Re: "OK Google" voice activation, deactivated?

    Quote Originally Posted by sayin0487 View Post
    Mine is now doing the same thing. Weird.

    Edit: A restart fixed it for me.

    Sent from my Nexus 5 using Tapatalk
    I had the same thing. I think it might have been installing Textra that borked it briefly?

    A restart fixed mine.
  22. #22  

    Default Re: "OK Google" voice activation, deactivated?

    I discovered something with this problem. Whenever I start Microsoft Lync and sign in to my company network OK Google is deactivated. I then need to reboot the phone to bring it back. I done this at least 20 times and OK Google is deactivated every time. The only thing I can figure is that both OK Google and MS Lync are trying to use the microphone. Maybe the one interferes with the other.

    I'm sure most of you who have experienced this problem are not running MS Lync but there must be something similar going on.
  23. #23  

    Default Re: "OK Google" voice activation, deactivated?

    This happen to a lot of Nexus's I think it was a demo till you get used to it after you did OK Google more than 3 times it goes away..
    MacBookPro, iPad, iPod. My go to device are Nexus5 and Nexus 7(2013).
  24. #24  

    Default Re: "OK Google" voice activation, deactivated?

    Quote Originally Posted by NexusNick123 View Post
    This happen to a lot of Nexus's I think it was a demo till you get used to it after you did OK Google more than 3 times it goes away..
    AFAIK this is a full feature and not a demo
  25. #25  

    Default Re: "OK Google" voice activation, deactivated?

    Quote Originally Posted by Infinity View Post
    Did you install swiftkey? A review I read said that breaks the OK Google function.
    I have Swiftkey on my N5 and "Ok Google" and the Easter egg "Ok Jarvis" still works...
    Thanked by 2:
Page 1 of 2 12 LastLast

Similar Threads

  1. Voice-to-text not working properly
    By anony00gt in forum Samsung Galaxy S4
    Replies: 15
    Last Post: 09-06-2014, 12:32 AM
  2. Google now
    By emiinn in forum Samsung Galaxy Note 3
    Replies: 7
    Last Post: 11-06-2013, 12:08 PM
  3. HTC One - Google experience launcher
    By DOOG9517 in forum HTC One
    Replies: 0
    Last Post: 11-05-2013, 06:07 PM
  4. Google Play Issues
    By jtb79 in forum Samsung Galaxy Note 3
    Replies: 1
    Last Post: 11-05-2013, 05:32 PM
  5. Screen Remains Active during calls
    By David Eagan in forum Android 4.4 KitKat
    Replies: 0
    Last Post: 11-05-2013, 03:03 PM

Posting Permissions