Results 1 to 12 of 12
  1. Thread Author  Thread Author    #1  

    Default Auto Backup via Photos App Keeps Failing

    Both my wife and I have Auto Backup turned on in the Photos app. Almost invariably, when we take a look at the pictures in the app, the latest pictures have the little badness icon (triangle with an exclamation mark instead of the cloud with a check mark) on them. There's also a nice message at the top saying Auto Backup has failed. If we hit Retry, almost invariably, the backup happens fine and those icons convert to the goodness icons. This is while we're sitting in our house with a perfectly fine WiFi signal that we can use for any other process without trouble. I remember seeing something when the phones just came out about WiFi issues. But, I thought that had been fixed. Any ideas on what we can do to fix this?
  2. #2  
    srkmagnus's Avatar

    Posts
    6,751 Posts
    Global Posts
    6,754 Global Posts
    ROM
    Stock 4.4 (KitKat)

    Default Re: Auto Backup via Photos App Keeps Failing

    Settings - Applications - Sort by all - photo. Clear cache and see if that helps.

    Sent from my Nexus 5 using AC Forums mobile app
  3. Thread Author  Thread Author    #3  

    Default Re: Auto Backup via Photos App Keeps Failing

    Quote Originally Posted by srkmagnus View Post
    Settings - Applications - Sort by all - photo. Clear cache and see if that helps.
    It's embarrassing, buy I can't find it. I go to my Settings screen, go to Apps (not Applications -- am I in the wrong place?), swipe over to All. They're sorted alphabetically, but there's no Photos app showing in the list. I even swiped from the left and checked under Downloaded and Running. It's not there. It's got to be there, I even ran the app while I was looking. I just don't see it.
  4. #4  
    srkmagnus's Avatar

    Posts
    6,751 Posts
    Global Posts
    6,754 Global Posts
    ROM
    Stock 4.4 (KitKat)

    Default Re: Auto Backup via Photos App Keeps Failing

    Quote Originally Posted by David Lessnau View Post
    It's embarrassing, buy I can't find it. I go to my Settings screen, go to Apps (not Applications -- am I in the wrong place?), swipe over to All. They're sorted alphabetically, but there's no Photos app showing in the list. I even swiped from the left and checked under Downloaded and Running. It's not there. It's got to be there, I even ran the app while I was looking. I just don't see it.
    Sorry for the late response. You'll need to press menu then sort by all. It's a system app so it won't show in the downloaded list of applications.

    Sent from my Nexus 5 using AC Forums mobile app
  5. #5  

    Default Re: Auto Backup via Photos App Keeps Failing

    Mine has been failing the last 2-3 days as well.

    Posted via Android Central App
  6. #6  
    srkmagnus's Avatar

    Posts
    6,751 Posts
    Global Posts
    6,754 Global Posts
    ROM
    Stock 4.4 (KitKat)

    Default Re: Auto Backup via Photos App Keeps Failing

    Quote Originally Posted by Superevangelist12 View Post
    Mine has been failing the last 2-3 days as well.

    Posted via Android Central App
    Did you try any of the above suggestion?
  7. Thread Author  Thread Author    #7  

    Default Re: Auto Backup via Photos App Keeps Failing

    Quote Originally Posted by srkmagnus View Post
    You'll need to press menu then sort by all. It's a system app so it won't show in the downloaded list of applications.
    There is no "sort by all" option in the menu. All that's there is "Sort by size" and "Reset app preferences." Just to make sure, I'm looking at Settings | Apps | swipe over to All (or just press the "All" column header) | press the 3-dot menu icon at the top-right. If I sort by size and hit the menu again, I get the original "sort by name" option. Either way, Photos (or some variant of it) does not appear in the list under the All column, the Running column, or the Downloaded column no matter how I sort those columns.
  8. #8  
    yfan's Avatar

    Posts
    798 Posts
    Global Posts
    801 Global Posts

    Default Re: Auto Backup via Photos App Keeps Failing

    Yes it happens to me as well, though not all the time. It's a small inconvenience though.

    BTW, what's everyone's settings on auto upload? Mine is via WiFi only, and standard size (rather than full size).

    Sent from my Nexus 5 using Tapatalk
  9. #9  
    srkmagnus's Avatar

    Posts
    6,751 Posts
    Global Posts
    6,754 Global Posts
    ROM
    Stock 4.4 (KitKat)

    Default Re: Auto Backup via Photos App Keeps Failing

    Quote Originally Posted by David Lessnau View Post
    There is no "sort by all" option in the menu. All that's there is "Sort by size" and "Reset app preferences." Just to make sure, I'm looking at Settings | Apps | swipe over to All (or just press the "All" column header) | press the 3-dot menu icon at the top-right. If I sort by size and hit the menu again, I get the original "sort by name" option. Either way, Photos (or some variant of it) does not appear in the list under the All column, the Running column, or the Downloaded column no matter how I sort those columns.
    Sorry about that. Scroll over to "All" and open Google+ then clear cache. I thought Photo's was packaged as a separate app but it appears to be part of Google+, so you'll have to clear the cache for that app. See if that helps.
  10. Thread Author  Thread Author    #10  

    Default Re: Auto Backup via Photos App Keeps Failing

    Cleared the cache for Google+, but it made no difference. If I take a picture, the Auto Backup in Photos fails. Hitting the "try again" icon will cause it to backup correctly.

    For my backup settings, we're set to backup full size photos "only when there is a Wi-Fi connection available."
  11. #11  
    srkmagnus's Avatar

    Posts
    6,751 Posts
    Global Posts
    6,754 Global Posts
    ROM
    Stock 4.4 (KitKat)

    Default Re: Auto Backup via Photos App Keeps Failing

    Quote Originally Posted by David Lessnau View Post
    Cleared the cache for Google+, but it made no difference. If I take a picture, the Auto Backup in Photos fails. Hitting the "try again" icon will cause it to backup correctly.

    For my backup settings, we're set to backup full size photos "only when there is a Wi-Fi connection available."
    I'm stumped. The only other option would be to uninstall Google Plus then re-install it. Though, I don't see how that could fix the issue.
  12. Thread Author  Thread Author    #12  

    Default Re: Auto Backup via Photos App Keeps Failing

    Over on , there are several similar tales (but for different services). From some of the content there, I went to Settings | Account | Google and took a look at my sync settings there. A lot of stuff was failing. I rebooted the phone, went back there, and manually told it to sync. Everything succeeded except Photos. I manually told Photos to sync and it succeeded. Back in the Photos app, the Auto Backup had actually succeeded. Oddly, when I did the same with the wife's phone, the stuff under Settings | Account | Google said it succeeded, but in the Photos app, the last Auto Backup had failed. Once again, telling the app to retry caused it to succeed.

    From that other forum, this doesn't look like it's a Nexus problem (happens on a lot of devices). I don't know if it's a software problem on various Android devices or a problem with Google's servers.

Similar Threads

  1. Flixster app problems on Xperia
    By matt-c in forum Android Applications
    Replies: 4
    Last Post: 01-04-2014, 11:28 AM
  2. Flixster app problems on Xperia Z
    By matt-c in forum Android Applications
    Replies: 1
    Last Post: 12-27-2013, 11:44 PM
  3. Galaxy S3 - vertical lines on photo
    By static360 in forum Sprint Galaxy S3
    Replies: 1
    Last Post: 12-26-2013, 11:31 PM
  4. Replies: 5
    Last Post: 12-25-2013, 05:21 PM
  5. Replies: 0
    Last Post: 12-25-2013, 12:16 PM

Posting Permissions

B