08-13-2011 10:52 AM
29 12
tools
  1. eddyknights's Avatar
    People having data connection issues: go to your dialer, enter ##3282#, select view mode, EVDO, and if Preferred Mode is not set to automatic, it was sent out with the wrong preference. Call Sprint to get your MSL code and do the same but select edit mode vs select mode, follow the same path to be able to change the selection.

    Some have reported their unit with CDMA Only out of the box, and thinking many are having inconsistent data because of that.

    Did this fix and perfect your phone will zip at 3g
    devious101 and jerseypimp like this.
    07-15-2011 05:07 PM
  2. devious101's Avatar
    Night and day difference (so far). Thanks a lot for the tip. My 3G seems to be much more responsive now.
    07-16-2011 12:14 AM
  3. nkd's Avatar
    I have been on auto by default. I average 1-1.5 sometimes .8. If I am in a bad coverage area then .5 or lower. Last night I was hitting 2mb on 3g at home around 10-11
    07-16-2011 01:00 AM
  4. nkd's Avatar
    LOL I have my msl for a while now, so just for the kicks of it I switched mine to cdma only, and I was getting speeds of .11 lol. That is terrible. I switched it back to auto and restarted almost hit .9, .96 and 1.6 in three tries.
    07-16-2011 01:18 AM
  5. Khaag27's Avatar
    It asks for a password to edit.????

    Mine is already set to automatic as well.
    08-10-2011 01:34 PM
  6. Wiley_11's Avatar
    It asks for a password to edit.????

    Mine is already set to automatic as well.
    That's your MSL.
    08-10-2011 02:01 PM
  7. jscarano's Avatar
    People having data connection issues: go to your dialer, enter ##3282#, select view mode, EVDO, and if Preferred Mode is not set to automatic, it was sent out with the wrong preference. Call Sprint to get your MSL code and do the same but select edit mode vs select mode, follow the same path to be able to change the selection.

    Some have reported their unit with CDMA Only out of the box, and thinking many are having inconsistent data because of that.

    Did this fix and perfect your phone will zip at 3g
    Mine is on automatic by default and it is still slow as hell in 3g areas.
    08-10-2011 02:12 PM
  8. playersnoopy's Avatar
    the password should be the MSL code
    08-10-2011 03:16 PM
  9. theoneuafter's Avatar
    Mine too is set to auto. Still very slow 3g.
    What gives?
    08-10-2011 03:21 PM
  10. XxViperNYCxX's Avatar
    I did this and no luck. Im in a roaming zone, up untill two days ago it worked great still, then now it seems like I dont have a 3G download. I do see the 3G sign and the up arrow flasshing but no down arrow. It also shows full bars. What gives? I tried Roam Control and doesnt seem to make a difference.

    I receive calls, text, pictures and GPS signal no problem.
    08-11-2011 11:10 AM
  11. warpdrive's Avatar
    I did this and no luck. Im in a roaming zone, up untill two days ago it worked great still, then now it seems like I dont have a 3G download. I do see the 3G sign and the up arrow flasshing but no down arrow. It also shows full bars. What gives? I tried Roam Control and doesnt seem to make a difference.

    I receive calls, text, pictures and GPS signal no problem.
    get speed test to test your 3G speeds.

    I live in Brooklyn,not far from Coney Island.
    after running 4 tests, I get about 18xx-21xx up and 5xx-8xx down in 3G.

    give me the results and maybe we can figure out something afterward.
    08-11-2011 12:01 PM
  12. XxViperNYCxX's Avatar
    get speed test to test your 3G speeds.

    I live in Brooklyn,not far from Coney Island.
    after running 4 tests, I get about 18xx-21xx up and 5xx-8xx down in 3G.

    give me the results and maybe we can figure out something afterward.
    Cant do a speedtest at the time because it seems the network is not giving me back a data signal, the upload 3G arrow flashes but no download arrow on top of the screen. Tried to do the Profile Update and the PRL and no luck (which is what the sprint tech told me to do). Phone calls and all are great, just no data. Two days ago it was all good and im in the same location.
    08-11-2011 12:24 PM
  13. warpdrive's Avatar
    So you're in the NYC area and it is like you are stuck on roaming? Crazy.

    Sounds like you need to return your phone for a replacement. You should be getting a great signal. This is not normal.


    sent with lazer beams using my EVO3D
    08-11-2011 01:38 PM
  14. XxViperNYCxX's Avatar
    Nah i wish, Brooklyn is home but im statione elsewere now. I was having good signal and speed and then this issue happened from before yesterday on. Since I last wrote I was able to get data for a few minutes out of luck and even did the hotspot to my xoom. I dont get it, it does have full bars most of the time.
    08-11-2011 02:52 PM
  15. warpdrive's Avatar
    if you are not home then you may be roaming. if you are roaming, then you wont have data if I'm not mistaken. could this be your problem....roaming?
    08-11-2011 03:30 PM
  16. XxViperNYCxX's Avatar
    I travel a bit to many states and even when roaming ive always had the full features (internet, navigation, maps, hotspot, ect..). Im in Minot ND right now and been here a few months withought issue untill now.
    08-11-2011 04:08 PM
  17. warpdrive's Avatar
    maps, navigation, and such use your GPS radio, not your 3G radio.
    internet is another story. try to update your PRL. this may give your phone a new set of towers to roam on.

    if this doesn't work, then it might be time to call Sprint's tech suport.
    08-11-2011 04:25 PM
  18. eliway's Avatar
    maps, navigation, and such use your GPS radio, not your 3G radio.
    Thats wrong. Maps and navigation use gps but rely on 3G data(and dare I say sometimes a lot more than browsing) to download route information and map tiles.
    08-11-2011 06:47 PM
  19. alphalog80's Avatar
    I'm having the same problems that Viper is having. For me I'm pretty sure it is tied directly to roaming because the building I work in seems to do a very good job of blocking out Sprint's signals but seems to not have the same effect on Verizon's. When I first got the phone I started using Roam Control to keep my phone on roaming so as not to lose the good data connection. It worked fine for the first week or so. Now I end up getting the same problem of either 3g not showing up at all or only getting the arrow pointing upward, but not downward (indicating that I'm receiving data).

    The other thing I've noticed is that my phone seems to be changing my roaming settings from "Automatic" to "Sprint Only". I'll go in and change it, but the options keeps getting switched back somehow.

    So confused. Either way, when I am getting a Sprint signal everything seems to work fine.
    08-11-2011 07:15 PM
  20. warpdrive's Avatar
    alpha, I'm sure both of you are having problems with roaming. I also wouldn't be suprised if your problem has something to do with sprint not wanting you to roam too much and somehow changes your settings.
    08-11-2011 10:32 PM
  21. XxViperNYCxX's Avatar
    Alphalog80 my Roaming setting did change probably twice to "sprint only" and i changed it back to "automatic" and check so often to make sure it didnt change back. Warpdrive I kinda have the same feeling as you, thinking its sprint itself limiting the roaming. I do have the everything plan so it would be messed up of them to do so. I receive calls text and gps signal well, even have a clear 3G on the top bar with the up arrow lit white, but just no down arrow and not receiving data. Phone is not rooted or any hack, and I didnt have a problem before roaming in any states. The 4G when I had it in some places was awesome though.
    08-12-2011 09:49 AM
  22. Flyboy1100's Avatar
    I travel a bit to many states and even when roaming ive always had the full features (internet, navigation, maps, hotspot, ect..). Im in Minot ND right now and been here a few months withought issue untill now.
    I fly to williston, nd everyday and my data isn't working either. Something happened this seem in the state of ND because I lost data roaming on monday and so did my wife. Calling sprint does no good because they won't guarantee data roaming and come up with all kinds of excuses

    Sent from my PC36100 using Tapatalk
    08-12-2011 10:51 AM
  23. XxViperNYCxX's Avatar
    I fly to williston, nd everyday and my data isn't working either. Something happened this seem in the state of ND because I lost data roaming on monday and so did my wife. Calling sprint does no good because they won't guarantee data roaming and come up with all kinds of excuses

    Sent from my PC36100 using Tapatalk
    Exactly, I was on the phone three different times, they try to do a profile/PRL updadate and neither connects. The phone service hast changed at least.


    UPDATE: Phone still wont connect to the internet for web browsing, updating e-mail ect... but it work to do hotspot. So I can connect my xoom to it and its fairly quick, but the phone itself wont use internet.
    08-12-2011 11:39 AM
  24. incarceration's Avatar
    I'm runnin on 1.8Mbit using my airave and I have that setting already on "auto".

    What rates should I be getting? Thanks for the tip!
    08-12-2011 02:31 PM
  25. Indyrobb's Avatar
    Here in Indy, I've only been averaging .05 down and .07 up. I had the problem on my old EVO, and my dad's phone does the same thing. I think it's the area, and I wish it was just something recent and for a short time, but it's been going on for 2 months or so. I think it's time to call sprint and complain.
    08-12-2011 02:48 PM
29 12
LINK TO POST COPIED TO CLIPBOARD