1. MichaelMGF's Avatar
    Hello,

    I have a Moto G (with Android 4.4.2 and system version 176.44.1). The phone will connect to wifi networks, but the wifi logo in the settings menu will appear red and no connection to the internet can be made. At the same time, other phones and computers can log on to the internet through the same wifi network without any problems. I have wiped the cache partition, which after rebooting solved the problem. However, after leaving the wifi range and trying to reconnect to the same network again, the same problem occurs and partition wiping does not solve the problem any more. I have tried various other things also like rebooting, switching wifi off and on etc. none of which solve the problem.

    Note that this is a critical issue for me as although i bought the phone in the UK, i am currently volunteering in Ethiopia where wifi acces is scarce, and thus very important to connect when it is available. As indicated, after performing the partition wipe, internet through wifi has worked (once) and other phones and computers can connect to the internet through the same wifi network without any problems so it cannot be router related but must have to do with the settings of the Moto G.

    Thank you very much for your help!
    Michael
    05-01-2014 12:23 PM
  2. Ivo-p's Avatar
    Well it can be a problem with the OS. Some users do have problems with the WiFi on 4.4.2. I can't help much. My only advice would be to connect Motorola support if you haven't done that yet. I also have had problems with certain WiFi networks, where other can connect and I can't but I have never seen the red WiFi icon you described. So, does that happen to all networks or just one particular one?

    Sent from my XT1032 using AC Forums mobile app
    05-02-2014 02:54 PM
  3. MichaelMGF's Avatar
    Many thanks. I have indeed also contacted customer support and they should be looking into this.

    In fact, the wifi icon is indeed orange (and not red) as you mention. This has now happened to at least 3 wifi networks to which the Moto G can connect but gets no internet access (and thus an orange wifi icon) while others can get internet access just fine at the same time.

    Strange thing too is that o some occasions (as in like 5-10% of the time) the Moto G has been able to get internet access through those networks to which this normally doesn't work (this happened once after wiping the cache partition, and at one or two other times just completely random).

    I've also tried a full reset since which didn't seem to change anything to this problem either.
    05-05-2014 03:48 AM
  4. B. Diddy's Avatar
    Welcome to Android Central! I'm not sure if the G has these features, but look in the Wi-Fi settings menu for a "Wi-Fi Optimization" setting, and turn it OFF. Wi-Fi optimization is actually to optimize battery usage, and might impact connectivity in some situations.

    Also, if you have a setting for "Avoid weak Wi-Fi connections," make sure that's turned off as well.

    Posted via Android Central App--please excuse the brevity and any typos!
    05-05-2014 03:55 AM
  5. AndroidNewby's Avatar
    The Moto G does have those two settings, which you can get to this way :
    Settings | WiFi | settings | Advanced

    AndroidNewbie
    B. Diddy likes this.
    05-05-2014 05:02 AM
  6. MichaelMGF's Avatar
    Thanks! Both settings are off but that doesn't seem to solve it either.
    05-07-2014 01:23 AM
  7. Leonnie Dyke's Avatar
    I am experiencing the same problem... Have you managed to fix it?
    07-13-2014 12:53 AM
  8. Debranjan Bhowmick's Avatar
    I am also facing the same issue of my Moto G 2nd generation handset.It is having android 4.4.4.Wifi is getting connected but unable to browse internet.Is anybody is having a solution?
    10-10-2014 12:25 AM
  9. Mumtaz Ansari's Avatar
    I am also experiencing the problem of late. Will they turning off the optimize setting and report back.

    Posted via the Android Central App on Moto G Dual Sim Gen 1
    10-14-2014 03:36 PM
  10. vannylugo's Avatar
    I own a moto g and what i did was reboot it . also check if you internet connection or router has a mac filter
    10-14-2014 03:42 PM
  11. Bharat Sonawane's Avatar
    Dear All,

    Greeting!
    Now you will get connect to internet through Wi-Fi,just follow the following steps
    Settings>Wireless Network>Wi-Fi(switch it ON)>Press+Hold & release Wi_Fi>Press+Hold & release your connected network>modify network>tick on Show advanced options>IP Setting DHCP( Press+Hold & release)>Press Static>Enter DNS1 address>Enter DNS2 address>save & back<back<back>

    Enter Wi-Fi network Password if it asked on DNS entry screen.

    I was facing same problem & i did it with above procedure.
    It worked fine.

    Bharat
    10-17-2014 07:41 AM
  12. sai 99's Avatar
    i am also facing the same problem...but now it was working... Thank u...
    10-21-2014 06:15 AM
  13. Abhishek Harshvardhan's Avatar
    Hello I am using Moto G 2nd gen but the same cannot connect to Internet connection.I have tried various modes but to no avial also motorola customer care is hopeless.Please help me !!!
    10-21-2014 07:01 AM
  14. satyabrata sahoo's Avatar
    Thanks alot. mr. Bharat Sonawant. It is working now
    11-25-2014 12:18 PM
  15. sandeep shukla's Avatar
    Dear All,

    Greeting!
    Now you will get connect to internet through Wi-Fi,just follow the following steps
    Settings>Wireless Network>Wi-Fi(switch it ON)>Press+Hold & release Wi_Fi>Press+Hold & release your connected network>modify network>tick on Show advanced options>IP Setting DHCP( Press+Hold & release)>Press Static>Enter DNS1 address>Enter DNS2 address>save & back<back<back>

    Enter Wi-Fi network Password if it asked on DNS entry screen.

    I was facing same problem & i did it with above procedure.
    It worked fine.

    Bharat
    06-24-2016 05:35 AM
  16. sandeep shukla's Avatar
    Save option is not coming in static...plz tell me what is dsn1 and dsn2 address
    06-24-2016 05:36 AM
  17. sandeep shukla's Avatar
    Mr sonwane plz help me.save option is not coming,is also dont know dsn1 and dsn2 adrress....what should i do
    06-24-2016 05:39 AM
  18. GJ7RWT's Avatar
    I was suffering from this issue but I think I have found the sollution.

    tap on "settings"
    tap on "Motorola privacy"
    ensure the "help improve Motorola products" and "Enhanced device support " are switched off.

    That should be it.

    Hope wifi works ok for you now.

    Cheers
    Andy
    11-07-2016 07:08 PM

Similar Threads

  1. Can only receive notifications and messages on wifi
    By Travis Wiese in forum Samsung Galaxy S5
    Replies: 4
    Last Post: 06-16-2014, 02:43 AM
  2. is net neutrality a good or bad thing for the openness of the internet?
    By ahawkua in forum General News & Discussion
    Replies: 25
    Last Post: 05-05-2014, 12:57 PM
  3. Can I put a T-Mobile Rom on an Unlocked Verizon S3 ( wifi Calling )
    By CPN706 in forum Verizon Galaxy S III Rooting, ROM's, and Hack's
    Replies: 0
    Last Post: 05-01-2014, 11:55 AM
  4. Replies: 0
    Last Post: 05-01-2014, 10:46 AM
LINK TO POST COPIED TO CLIPBOARD