11-18-2015 03:38 PM
36 12
tools
  1. damnyankees's Avatar
    This has been happening to me for the last week or so. Anyone else? What the hell's going on?
    tcmeiss, JimBen73 and MK10R like this.
    07-08-2014 04:09 PM
  2. Golfdriver97's Avatar
    This might sound strange, but you can try resetting app preferences in Settings>apps>menu>reset app preferences. Sometimes this helps Google Play issues.
    damnyankees likes this.
    07-08-2014 04:15 PM
  3. doogald's Avatar
    I know that an update to the Play Store to version 5.0 has been coming out since Google IO (I don't have it yet) and I assume that Play Services was updated as well. Is your Play Store running that update yet?

    Also, are you running Dalvik or did you switch to ART? If you switched to ART, does switching back to Dalvik help? (If you don't know that means, then don't worry; it's not that then.)
    07-08-2014 04:16 PM
  4. damnyankees's Avatar
    I know that an update to the Play Store to version 5.0 has been coming out since Google IO (I don't have it yet) and I assume that Play Services was updated as well. Is your Play Store running that update yet?

    Also, are you running Dalvik or did you switch to ART? If you switched to ART, does switching back to Dalvik help? (If you don't know that means, then don't worry; it's not that then.)
    I'm running Play Store 4.8.20, and it says it's up to date. I'm running ART, but I have been all along. The crashing issue just appeared "spontaneously" roughly a week ago. lol, it just happened as I was typing this.
    07-08-2014 04:31 PM
  5. Golfdriver97's Avatar
    My version of Play Services is 5.0.84, and I had some general odd things happening. I have no idea when I got the newer version of Play Services though.
    07-08-2014 04:34 PM
  6. damnyankees's Avatar
    This might sound strange, but you can try resetting app preferences in Settings>apps>menu>reset app preferences. Sometimes this helps Google Play issues.
    I just tried this, we'll see if it helps. Thanks for the thought.
    07-08-2014 04:35 PM
  7. Golfdriver97's Avatar
    I just tried this, we'll see if it helps. Thanks for the thought.
    Let us know how it goes.
    07-08-2014 04:40 PM
  8. drvier8's Avatar
    It started crashing for me on ART about the same time frame as you. I switched back to Dalvik 4 days ago and have had zero crashes since then.
    damnyankees likes this.
    07-08-2014 04:56 PM
  9. doogald's Avatar
    ART changed a lot between Android 4.4 and 4.4.2, so it's possible that the Play Services update is not playing nicely with ART on 4.4 on the Maxx. If clearing app preferences doesn't help, I'd definitely suggest switching back to Dalvik. ART is beta and meant for developers to test their apps anyway and was never intended for users to install to replace Dalvik on KitKat anyway.
    07-08-2014 06:04 PM
  10. Umass021's Avatar
    I switched from art and it stopped doing it.

    Sent from my Nexus 10 using AC Forums mobile app
    damnyankees likes this.
    07-08-2014 07:04 PM
  11. sashaglo's Avatar
    I had the same problem when I switched to ART (which has significantly improved my battery drain). Clearing the cache partition seems to have eliminated the crashing problem (no crashes in the past 24 hrs).
    damnyankees likes this.
    07-09-2014 05:32 AM
  12. damnyankees's Avatar
    Let us know how it goes.
    Didn't help. :-( I guess I'll switch back to Dalvik. It's just sorta weird that the issue started happening about a week ago, and I've been on ART for 10 months, lol. Thanks for the help, everyone.
    07-09-2014 08:34 AM
  13. DeadRinga's Avatar
    This happened to me the first morning of Google IO. Not on ART. Had to factory reset to fix it.
    07-09-2014 08:52 AM
  14. needa916's Avatar
    This happened to me when I switched to ART a week ago. Nothing helped till I switched back.

    Sent from my XT1080 using Tapatalk
    07-09-2014 02:18 PM
  15. Distorted Loop's Avatar
    Same situation here as you... play services crashing frequently about the last two weeks. It always crashes when updating apps, and maybe sometime randomly.

    ART here. Have tried all the usual fixes except factory reset and going back to dalvik.

    My battery life has degraded significantly since the update too.
    07-09-2014 03:48 PM
  16. doogald's Avatar
    Go back to Dalvik. ART was updated quite a bit in 4.4.2 and later and it's likely that ART on 4.4 (I believe that these Droids are the only phones that had 4.4 and haven't been updated) is creating errors. ART was meant for developers to test on KitKat, and not really meant for non-developers to run on personal phones. If switching to Dalvik fixes it, that's probably the best solution, at least until the next OTA.
    07-09-2014 04:59 PM
  17. eewwyeah's Avatar
    had the same thing several months ago... factory reset was the only thing to fix it
    07-09-2014 08:02 PM
  18. Umass021's Avatar
    If anyone gets 4.4.4 and trys art I would like to know if it still does it.

    Sent from my Nexus 10 using AC Forums mobile app
    07-10-2014 09:26 AM
  19. damnyankees's Avatar
    If anyone gets 4.4.4 and trys art I would like to know if it still does it.

    Sent from my Nexus 10 using AC Forums mobile app
    I got 4.4.4 last night, immediately went back to ART, and I haven't had a problem yet. We'll see.

    Maybe it's the placebo effect, maybe not, but 4.4.4 feels SNAPPY. Only issue I've seen so far is that "enhanced visual voicemail" doesn't work. I've never used it before, but figured I'd check it out to see what it is. Can't open it.
    07-10-2014 10:17 AM
  20. andrewh's Avatar
    If anyone gets 4.4.4 and trys art I would like to know if it still does it.

    Sent from my Nexus 10 using AC Forums mobile app
    Mine was doing the same thing. Hasn't since the 4.4.4 update (no settings changed) .
    07-10-2014 10:51 AM
  21. JimBen73's Avatar
    I'm having the same problems,also on art

    Posted via my awesome, longer lasting phone than yours aka droid MAXX
    07-10-2014 10:43 PM
  22. bhameyedoc's Avatar
    No crashing since 4.4.4. Was doing it several times a day before then.
    07-11-2014 11:07 AM
  23. vegasdroid's Avatar
    My MAXX is on 4.4.4, running ART, and I haven't had any issues with Google play services, or play store crashing.

    I would say though, that my MAXX is running buttery smooth!
    07-12-2014 11:11 PM
  24. jesta192's Avatar
    After updating to 4.4.4, 'a friend' tried ART for the first time, and after the arduous "upgrading" process, the phone ran hot and had a Force Close loop of either Gapps or Play Services (can't remember which). Going back to Dalvik fixed the problem. I guess it really isn't ready...
    07-13-2014 10:41 PM
  25. Distorted Loop's Avatar
    Going back to Dalvik on 4.4 fixed it for me, too.
    07-14-2014 01:46 PM
36 12

Similar Threads

  1. Problems getting Google Now notifications
    By soundwave809 in forum LG G Watch
    Replies: 1
    Last Post: 07-17-2014, 01:48 AM
  2. Location services icon staying on
    By Darthstorm528 in forum Samsung Galaxy S5
    Replies: 5
    Last Post: 07-09-2014, 09:26 PM
  3. Play Store: Motorola Connect Update (2.00, 2014-07-08)
    By Ry in forum Motorola Droid MAXX
    Replies: 1
    Last Post: 07-08-2014, 02:29 PM
  4. Play Store: Motorola Connect Update (2.00, 2014-07-08)
    By Ry in forum Motorola Droid Mini
    Replies: 0
    Last Post: 07-08-2014, 01:26 PM
  5. Play Store: Motorola Connect Update (2.00, 2014-07-08)
    By Ry in forum Motorola Droid Ultra
    Replies: 0
    Last Post: 07-08-2014, 01:26 PM
LINK TO POST COPIED TO CLIPBOARD