Welcome to the Android Central Forums Create Your Account or Ask a Question Answers in 5 minutes - no registration required!
Results 1 to 10 of 10
  1. Thread Author  Thread Author    #1  

    Default Problem Using "OK Google"

    I'm trying to get the "OK Google" command to work properly and I'm not sure if it just isn't working or I'm missing something. When I say "OK Google", it brings up the Google Search screen and microphone turns red however it doesn't appear to be hearing anything I say. The mic soon turns grey and it tells me to tap it. The mic will turn red again but still it doesn't hear me. On the other hand, if I manually go into the Google Search screen by tapping on the white mic in the search box, it then makes a "ding" and works exactly as it should (hears me just fine). What's the deal here?
    Connie L "Go BIG or Go Home"
  2. #2  
    JimSmith94's Avatar

    Posts
    344 Posts
    Global Posts
    400 Global Posts
    ROM
    Freeza'sfre3 KitKat 4.4.2

    Default Re: Problem Using "OK Google"

    Quote Originally Posted by clitrenta View Post
    I'm trying to get the "OK Google" command to work properly and I'm not sure if it just isn't working or I'm missing something. When I say "OK Google", it brings up the Google Search screen and microphone turns red however it doesn't appear to be hearing anything I say. The mic soon turns grey and it tells me to tap it. The mic will turn red again but still it doesn't hear me. On the other hand, if I manually go into the Google Search screen by tapping on the white mic in the search box, it then makes a "ding" and works exactly as it should (hears me just fine). What's the deal here?
    I've noticed the same thing for the last week or so on my Sprint Note 3, so I'll be watching for responses. I'm tempted to just uninstall the latest Google Search update because Bluetooth dialing also switched from using Google Now to the crappy Google Dial again.
  3. Thread Author  Thread Author    #3  

    Default Re: Problem Using "OK Google"

    Quote Originally Posted by JimSmith94 View Post
    I've noticed the same thing for the last week or so on my Sprint Note 3, so I'll be watching for responses. I'm tempted to just uninstall the latest Google Search update because Bluetooth dialing also switched from using Google Now to the crappy Google Dial again.
    Darn that must have been fast. Last I looked it was using Google Dial and I was wondering how to change it. Now you tell me it WENT to Google Now and then switched back. Darn. I missed it all together.
    Connie L "Go BIG or Go Home"
  4. #4  
    JimSmith94's Avatar

    Posts
    344 Posts
    Global Posts
    400 Global Posts
    ROM
    Freeza'sfre3 KitKat 4.4.2

    Default Re: Problem Using "OK Google"

    Quote Originally Posted by clitrenta View Post
    Darn that must have been fast. Last I looked it was using Google Dial and I was wondering how to change it. Now you tell me it WENT to Google Now and then switched back. Darn. I missed it all together.
    I just now uninstalled the updates for Google Search in App Manager and so far it seems to be working like we want. The microphone works every time and BT dialing pulls up Google Now. Try it and let me know how it works for you.
  5. Thread Author  Thread Author    #5  

    Default Re: Problem Using "OK Google"

    Quote Originally Posted by JimSmith94 View Post
    I just now uninstalled the updates for Google Search in App Manager and so far it seems to be working like we want. The microphone works every time and BT dialing pulls up Google Now. Try it and let me know how it works for you.
    I'm not getting this. If I uninstall the updates (it does all updates), it then takes away the setting for using "OK Google" and it doesn't work at all then (won't even open up). If I reinstall the update, I get the setting for activating "OK Google" from any screen but we're back to where we started where it opens up but doesn't work.
    Connie L "Go BIG or Go Home"
  6. Thread Author  Thread Author    #6  

    Default Re: Problem Using "OK Google"

    Ok, I figured this out. I reinstalled the updates since it won't work without that but what I did discover is that you CANNOT have the box checked that says "Record Audio Thru Bluetooth Headset if Available". Apparently you should NOT check that unless you actually have a Bluetooth headset on. Seems to work good now.
    Connie L "Go BIG or Go Home"
  7. #7  
    JimSmith94's Avatar

    Posts
    344 Posts
    Global Posts
    400 Global Posts
    ROM
    Freeza'sfre3 KitKat 4.4.2

    Default Re: Problem Using "OK Google"

    Quote Originally Posted by clitrenta View Post
    Ok, I figured this out. I reinstalled the updates since it won't work without that but what I did discover is that you CANNOT have the box checked that says "Record Audio Thru Bluetooth Headset if Available". Apparently you should NOT check that unless you actually have a Bluetooth headset on. Seems to work good now.
    Interesting. Mine rolled back to version 3.4.16.1149292.arm, what's yours? Mine seems to be working perfectly now, and I do have the BT headset button checked. I can say Okay Google without the headset or use a long press of the headset. I can do multiple searches by saying Okay Google again with or without the headset.
  8. Thread Author  Thread Author    #8  

    Default Re: Problem Using "OK Google"

    Quote Originally Posted by JimSmith94 View Post
    Interesting. Mine rolled back to version 3.4.16.1149292.arm, what's yours? Mine seems to be working perfectly now, and I do have the BT headset button checked. I can say Okay Google without the headset or use a long press of the headset. I can do multiple searches by saying Okay Google again with or without the headset.
    Google Search 3.5.16.126550.arm. If I connect a BT headset and check the box, then it works but if I don't have the headset connected, I have to uncheck the box. DUMB
    Connie L "Go BIG or Go Home"
  9. #9  
    JimSmith94's Avatar

    Posts
    344 Posts
    Global Posts
    400 Global Posts
    ROM
    Freeza'sfre3 KitKat 4.4.2

    Default Re: Problem Using "OK Google"

    Quote Originally Posted by clitrenta View Post
    Google Search 3.5.16.126550.arm. If I connect a BT headset and check the box, then it works but if I don't have the headset connected, I have to uncheck the box. DUMB
    Weird! My Plantronics Voyager Pro kind of disconnects when I lay it down and will auto answer when I put it in my ear, so that might be the difference. You can download 3.4.16 from here if you want to try it: Google Search 3.4.16 APK for Android - Direct Download Link - APK Releases
  10. #10  
    JimSmith94's Avatar

    Posts
    344 Posts
    Global Posts
    400 Global Posts
    ROM
    Freeza'sfre3 KitKat 4.4.2

    Default Re: Problem Using "OK Google"

    Quote Originally Posted by clitrenta View Post
    Google Search 3.5.16.126550.arm. If I connect a BT headset and check the box, then it works but if I don't have the headset connected, I have to uncheck the box. DUMB
    BTW, now Play Store wants to update mine to 3.5.16.126550.arm, so it sounds like yours either didn't roll back or you had that version from the beginning. I don't think it will hurt anything to install the older version I linked to.

Similar Threads

  1. Google chrome
    By n2468 in forum Samsung Galaxy S4 Mini
    Replies: 1
    Last Post: 07-23-2014, 08:33 AM
  2. Sync Problem with Calendar Apps
    By AC Question in forum Ask a Question
    Replies: 0
    Last Post: 07-23-2014, 08:18 AM
  3. Is it safe to use a tablet with a dead battery plugged in
    By AC Question in forum Ask a Question
    Replies: 1
    Last Post: 07-23-2014, 06:53 AM
  4. samsung galaxy s5 notification sound problem!
    By chelsea_avery in forum Samsung Galaxy S5
    Replies: 2
    Last Post: 07-23-2014, 06:10 AM
  5. SD problems
    By Cont_nu_ty in forum Ask a Question
    Replies: 0
    Last Post: 07-23-2014, 05:41 AM

Posting Permissions