Welcome to the Android Central Forums Create Your Account or Ask a Question Answers in 5 minutes - no registration required!
Results 1 to 10 of 10
  1. Thread Author  Thread Author    #1  

    Default I was wrong. Losing LTE then going into 3g then won't go back to LTE without toggling airplane mode

    Man up moment. I was wrong. Lol. I know there was a couple of threads on this, however I didn't see if this is something that will be resolved. As some of you know, and Lord knows it may again be a sprint problem.... Although I saw people say the same from different carriers.... If you're in LTE 4G whatever and you go into a 3g area and then back to a LTE area, you're stuck in 3g mode unless you toggle airplane mode.

    Posted via Android Central App
  2. #2  

    Default Re: I was wrong. Losing LTE then going into 3g then won't go back to LTE without toggling airplane m

    Yeah that sucks. If only Sprint could fix it :o.

    Sent from my T-Mobile Note 3 using AC Forums.
  3. #3  

    Default Re: I was wrong. Losing LTE then going into 3g then won't go back to LTE without toggling airplane m

    Quote Originally Posted by Jon Jackson View Post
    Man up moment. I was wrong. Lol. I know there was a couple of threads on this, however I didn't see if this is something that will be resolved. As some of you know, and Lord knows it may again be a sprint problem.... Although I saw people say the same from different carriers.... If you're in LTE 4G whatever and you go into a 3g area and then back to a LTE area, you're stuck in 3g mode unless you toggle airplane mode.

    Posted via Android Central App
    That doesn't happen to me, or at least I don't think it does! My connection will go back to LTE just fine without having to go into airplane mode. And I am on sprint as well
  4. #4  

    Default Re: I was wrong. Losing LTE then going into 3g then won't go back to LTE without toggling airplane m

    Sprint sucks.. leaving them was the best thing I ever did!!! Happy with AT&T so far.

    Posted via Android Central App
  5. #5  
    smalba's Avatar

    Posts
    356 Posts
    Global Posts
    361 Global Posts

    Default Re: I was wrong. Losing LTE then going into 3g then won't go back to LTE without toggling airplane m

    Welcome to sprint. I too have to toggle airplane mode to get back on lte. It sucks
  6. Thread Author  Thread Author    #6  

    Default Re: I was wrong. Losing LTE then going into 3g then won't go back to LTE without toggling airplane m

    Quote Originally Posted by Mariah Richardson View Post
    That doesn't happen to me, or at least I don't think it does! My connection will go back to LTE just fine without having to go into airplane mode. And I am on sprint as well
    I thought so as well. BUT, I was leaving the my home which has wifi, going on LTE, then I get to the office and that has wifi, I leave the office and it goes to LTE, however, I noticed that there's an area where I lose LTE and it goes to 3g, and when I get to downtown where LTE is, it won't connect to LTE, it stays on 3g. once wifi drops it will search for LTE, but if you go from LTE to 3g, it doesn't hook back up to LTE. UGGG
  7. #7  

    Default Re: I was wrong. Losing LTE then going into 3g then won't go back to LTE without toggling airplane m

    Couple of things I've found in my research about this issue as it applies to Sprint:

    This has nothing to do with the device, this is a Sprint tower issue related to the Spark Network
    The device is working as intended...it's the tower that's not...shocking

    The Spark modem implementation is a result of the problems with the towers not the cause
    After the local tower is updated with LTE, it also must be updated with additional software related to the hand off of 3g activity (necessary for calls and texts on Sprint) back to pure data.
    This has to do with the way that your device interperts "Spark" services as it relates to the tower - the issue is that "Spark" requires three points of connection to be "Spark" if you don't live in a "Spark" network, the tower is supposed to identify and then let you connect back as "Normal LTE" (if that makes any sense)[/INDENT]

    This will affect any Sprint device with a Spark modem (going back even to the Nexus 5, which I own...and did experience the problem as well)[*]Had (and still have in some areas local) the same issue - but the minute the towers were updated nearest me, the problem is eliminated.
    For instance, at work - no issues, on my drive home - if I get a call, and I'm past tower A (updated) and attached to tower B (not updated), the 3g network picks up the call - and will not connect back to LTE until a forced modem reset (or Airplane mode toggle).

    Last point - yeah...it sucks...

    Jack
  8. Thread Author  Thread Author    #8  

    Default Re: I was wrong. Losing LTE then going into 3g then won't go back to LTE without toggling airplane m

    Quote Originally Posted by slackerjack View Post
    Couple of things I've found in my research about this issue as it applies to Sprint:

    This has nothing to do with the device, this is a Sprint tower issue related to the Spark Network
    The device is working as intended...it's the tower that's not...shocking

    The Spark modem implementation is a result of the problems with the towers not the cause
    After the local tower is updated with LTE, it also must be updated with additional software related to the hand off of 3g activity (necessary for calls and texts on Sprint) back to pure data.
    This has to do with the way that your device interperts "Spark" services as it relates to the tower - the issue is that "Spark" requires three points of connection to be "Spark" if you don't live in a "Spark" network, the tower is supposed to identify and then let you connect back as "Normal LTE" (if that makes any sense)[/INDENT]

    This will affect any Sprint device with a Spark modem (going back even to the Nexus 5, which I own...and did experience the problem as well)[*]Had (and still have in some areas local) the same issue - but the minute the towers were updated nearest me, the problem is eliminated.
    For instance, at work - no issues, on my drive home - if I get a call, and I'm past tower A (updated) and attached to tower B (not updated), the 3g network picks up the call - and will not connect back to LTE until a forced modem reset (or Airplane mode toggle).

    Last point - yeah...it sucks...

    Jack

    So, at some point it will be "fixed" thought right?
  9. #9  

    Default Re: I was wrong. Losing LTE then going into 3g then won't go back to LTE without toggling airplane m

    The answer you're looking for: Yes
    The answer you don't want to hear: As soon as Sprint updates all their towers in the second part of Network Vision...after the full LTE rollout


    Sadly both are true...though, as I mentioned...I have towers local to me that have been fully upgraded...just not all of them...when I travel, the problem is exacerbated...

    Jack

    Posted via Android Central App
  10. Thread Author  Thread Author    #10  

    Default Re: I was wrong. Losing LTE then going into 3g then won't go back to LTE without toggling airplane m

    Quote Originally Posted by slackerjack View Post
    The answer you're looking for: Yes
    The answer you don't want to hear: As soon as Sprint updates all their towers in the second part of Network Vision...after the full LTE rollout

    Thank you. Kinda sucks because I am going to Houston (from Dallas) for some sales calls. My NAV in my Mercedes is a few years old and I like the option of using my phone NAV but I feel like I won't know when it's appropriate to toggle airplane mode , and that's a hassle while driving in traffic.

    Boo Sprint. BOOOOO


    Sadly both are true...though, as I mentioned...I have towers local to me that have been fully upgraded...just not all of them...when I travel, the problem is exacerbated...

    Jack

    Posted via Android Central App

Similar Threads

  1. Verizon Finally offering 4g lte on prepaid!!!!!
    By ColbyJvonBrown in forum Verizon
    Replies: 12
    Last Post: 06-09-2014, 09:01 AM
  2. Starting to wish I picked a different Samsung phone.
    By ImKervin in forum Samsung Galaxy S4
    Replies: 1
    Last Post: 06-04-2014, 08:32 PM
  3. S5 LTE bands
    By TechGod2014 in forum Samsung Galaxy S5
    Replies: 2
    Last Post: 06-04-2014, 05:54 PM
  4. Front facing camera very slow when on Auto mode
    By Atif_Azim in forum Samsung Galaxy S4
    Replies: 0
    Last Post: 06-04-2014, 05:36 PM
  5. problems with native email app since upgrading to OS 4.4.2
    By klhprice in forum Samsung Galaxy S4
    Replies: 0
    Last Post: 06-04-2014, 05:27 PM

Posting Permissions