Results 1 to 8 of 8
  1. Thread Author  Thread Author    #1  

    Exclamation Performance while plugged into USB.

    I have a stock Marquee. I have ran both Neocore and Quadrant while my phone is unplugged, plugged into the travel charger and into any computer USB port using only the cable LG provided. In the travel charger or unplugged Quadrant sits at 1205 max and Neocore at 23.x fps. When plugged into any computer's USB port Quadrant maxes at 1531 and Neocore is a solid 49.x fps!!!

    This is unbelievable a difference but any one of u Marquee owners should be able to reproduce what I just have. I have used OS Monitor to check the CPU governer in all three different charging states and it never leaves on demand. I would love to know how to make this phone perform like it should. In a computer's USB port this phone becomes an ultra smooth machine that out performs all the old school Snapdragons and even hangs with the newer phones with a single core. WHAT IS WRONG HERE?
  2. #2  
    dishe's Avatar

    Posts
    236 Posts
    Global Posts
    245 Global Posts

    Default Re: Performance while plugged into USB.

    Whoa. This is a huge deal... going to check this out right now!
  3. #3  
    dishe's Avatar

    Posts
    236 Posts
    Global Posts
    245 Global Posts

    Default Re: Performance while plugged into USB.

    Ok, confirmed that neocore jumps from ~24fps to ~45fps when plugged in. Quadrant scores seemed to be the same for me.

    Unplugged, ran neocore again. Still at 45fps. But I recall running it in the past and getting half of that. Browser also seems smoother than it was this morning.

    ::scratching head::
  4. Thread Author  Thread Author    #4  

    Default Re: Performance while plugged into USB.

    Yeah my Neocore is a solid 45.x FPS plugged into USB. I mistyped. I have no clue as to what's causing this. Suppose a logcat might reveal something. Not a l33t hacker so someone with more technical expertise might need to pick this one up. I simply wish there was a way to get the phone to behave like this without being plugged into a USB port. As soon as my phone is unplugged the CPU steroids of unknown type disappears. BTW I am not rooted. I do not wish to root unless someone can fix this and either remove CIQ or come up with a CIQ free ROM.

    PS Dishe, didn't u root and remove the lib file for software based opengl from the system folder? I ask as u implied ur phone keeps pumping out higher FPS in Neocore once it's unplugged. Can u do more testing or elaborate upon the way ur phone is behaving?
    Last edited by BigKaers; 12-04-2011 at 10:01 PM.
  5. #5  
    dishe's Avatar

    Posts
    236 Posts
    Global Posts
    245 Global Posts

    Default Re: Performance while plugged into USB.

    Quote Originally Posted by BigKaers View Post
    Yeah my Neocore is a solid 45.x FPS plugged into USB. I mistyped. I have no clue as to what's causing this. Suppose a logcat might reveal something. Not a l33t hacker so someone with more technical expertise might need to pick this one up. I simply wish there was a way to get the phone to behave like this without being plugged into a USB port. As soon as my phone is unplugged the CPU steroids of unknown type disappears. BTW I am not rooted. I do not wish to root unless someone can fix this and either remove CIQ or come up with a CIQ free ROM.

    PS Dishe, didn't u root and remove the lib file for software based opengl from the system folder? I ask as u implied ur phone keeps pumping out higher FPS in Neocore once it's unplugged. Can u do more testing or elaborate upon the way ur phone is behaving?
    Yes, I thought about that as well, and wondered what kind of an impact that may be having. Interestingly enough, removing the library file originally caused some of the openGL tests to perform better in Quadrant (the moons one), but I noticed it went back to the old 8-9 fps when testing just now. Whether it is plugged in or not.
    Meanwhile, I remember running neocore after removing the library to see what happens, and it was still the same old 24.x fps. It wasn't until I plugged it in and ran it again after reading this that I saw the 45.x fps, and it is still doing it after being unplugged.

    Curioser and curioser. I don't have time tonight to do any more testing, as I'm on a deadline project and working from home tonight. But there is definitely something interesting going on.
  6. #6  
    ndno's Avatar

    Posts
    6 Posts

    Default Re: Performance while plugged into USB.

    I get the same increase in Neocare FPS when I have it plugged into my PC. I was able to capture the kernel log (via dmesg) before plugging in the USB cable to the PC and after plugging it in; here are the kernel log actions as a result of plugging the USB cable into my PC (charge only). If anyone can figure out what this is doing, we may figure a way to unlock this performance boost. Seems like the TWL USB power controller is doing a lot of stuff when the USB is plugged into the PC. I'll upload a similar log when it's just plug into the wall charger.


    <4>[88223.456451] [LUCKYJUN77] wm9093_configure_path : 0
    <6>[88223.458526] voice_configure_path(at twl4030).....path = 0
    <4>[88223.458587] [LUCKYJUN77] wm9093_configure_path : 0
    <4>[88223.464263] BT CALL is working=0
    <4>[88223.468109] BT CALL is working=0
    <4>[88223.490417] BT CALL is working=0
    <4>[88223.513793] BT CALL is working=0
    <4>[88223.537292] [LUCKYJUN77] hub_i2s_hw_free
    <4>[88223.537384] [LUCKYJUN77] hub_i2s_hw_free
    <7>[88244.419036] lge_usb_dp_dm_check: D+ and D- lines are open
    <4>[88244.419097] [charging_msg] set_external_power_detect, ext_pwr status 1
    <6>[88244.419158] lge_battery_fet_onoff, On 1 - GPIO LOW
    <7>[88244.419219] twl4030_usb twl4030_usb: HW_CONDITIONS 0xd0/208; link 1
    <6>[88244.419311] [charging_msg] twl_usb_ext_pwr_work: ext_pwr
    <4>[88244.419403] [charging_msg] lge_usb_acc_detect, start
    <7>[88244.419525] twl4030_usb twl4030_usb: HW_CONDITIONS 0xd0/208; link 1
    <3>[88244.419830] twl4030_phy_power + : PHY_PWR_CTRL=1 ====^^==== (twl4030-usb.c)
    <3>[88244.420227] twl4030_phy_power + : PHY_CLK_CTRL=6 ====^^==== (twl4030-usb.c)
    <3>[88244.420623] twl4030_phy_power + : PHY_CLK_CTRL_STS=0 ====^^==== (twl4030-usb.c)
    <3>[88244.424255] twl4030_phy_power - : PHY_PWR_CTRL=0 ====^^==== (twl4030-usb.c)
    <3>[88244.424621] twl4030_phy_power - : PHY_CLK_CTRL=6 ====^^==== (twl4030-usb.c)
    <3>[88244.424987] twl4030_phy_power - : PHY_CLK_CTRL_STS=1 ====^^==== (twl4030-usb.c)
    <6>[88244.428771] [charging_msg] twl4030_usb_irq: status 1
    <4>[88244.428802] [twl4030-usb] wake_lock_on=1 (locked)
    <4>[88244.431335] [charging_msg] lge_usb_acc_detect: USB ID level = 938 mV (0x180)
    <7>[88244.431365] [charging_msg] lge_usb_acc_detect: Cable ID 220K is valid for TA/USB.
    <7>[88244.431396] lge_usb_acc_detect: D+ and D- lines are open
    <7>[88244.431427] lge_usb_acc_detect: Connected to an USB.
    <4>[88244.431457] [charging_msg] charging_ic_active_default: Start 1
    <4>[88244.431488] [charging_msg] set_charging_current_sub, External Power Type 4, charging_ic_status 1
    <4>[88244.433898] [charging_msg] charging_ic_active_default: Start 1
    <4>[88244.433959] [charging_msg] set_charging_current_sub, External Power Type 4, charging_ic_status 1
    <6>[88244.433990] lge_battery_fet_onoff, On 1 - GPIO LOW
    <6>[88244.434020] battery_too_hot_or_too_cold: *********** Batt Thrm State (Normal)
    <6>[88244.434051] [charging_msg] set_battery_charging: Charging Status Charging), Voltage 3895, capacity 69, Endof Charging 0
    <4>[88244.597412] <== B-Device addr=0 driver 'android_usb'
    <4>[88244.597442] USB OTG_STATE_B_PERIPHERAL
    <4>[88244.758544] <== B-Device addr=0 driver 'android_usb'
    <4>[88244.758575] USB OTG_STATE_B_PERIPHERAL
    <6>[88244.894104] voice_configure_path(at twl4030).....path = 0
    <4>[88244.896453] [LUCKYJUN77] wm9093_configure_path : 2
    <6>[88246.842010] android_usb gadget: high speed config #1: android
    <7>[88246.842071] android_usb gadget: activate acm ttyGS0
    <7>[88246.842102] gserial_connect: start ttyGS0
    <7>[88246.842224] android_usb gadget: acm ttyGS0 serial state 0003
    <7>[88246.842285] android_usb gadget: activate generic ttyGS1
    <7>[88246.842315] gserial_connect: start ttyGS1
    <7>[88246.842437] android_usb gadget: init ecm ctrl 3
    <7>[88246.842468] android_usb gadget: reset ecm
    <7>[88246.842498] android_usb gadget: notify connect false
    <7>[88246.842559] android_usb gadget: adb_function_set_alt intf: 6 alt: 0
    <7>[88246.842651] android_usb gadget: notify speed 425984000
    <7>[88246.843200] android_usb gadget: reset ecm
    <4>[88249.883361] [LUCKYJUN77] wm9093_configure_path : 0
    <6>[88249.886047] voice_configure_path(at twl4030).....path = 0
    <4>[88249.886169] [LUCKYJUN77] wm9093_configure_path : 0
    <4>[88249.891998] BT CALL is working=0
    <4>[88249.905822] BT CALL is working=0
    <4>[88249.929199] BT CALL is working=0
    <4>[88249.952728] [LUCKYJUN77] hub_i2s_hw_free
    <4>[88249.952819] [LUCKYJUN77] hub_i2s_hw_free
    <4>[88250.775695] release touch event
    <4>[88251.944976] release touch event
    <6>[88262.073883] voice_configure_path(at twl4030).....path = 0
    <4>[88262.078033] [LUCKYJUN77] wm9093_configure_path : 2
    <4>[88262.178497] release touch event
    <4>[88265.122741] [LUCKYJUN77] wm9093_configure_path : 0
    <6>[88265.125610] voice_configure_path(at twl4030).....path = 0
    <4>[88265.125762] [LUCKYJUN77] wm9093_configure_path : 0
    <4>[88265.130462] BT CALL is working=0
    <4>[88265.145050] BT CALL is working=0
    <4>[88265.168426] BT CALL is working=0
    <4>[88265.191894] [LUCKYJUN77] hub_i2s_hw_free
    <4>[88265.191955] [LUCKYJUN77] hub_i2s_hw_free
    <6>[88265.934448] voice_configure_path(at twl4030).....path = 0
    <4>[88265.937133] [LUCKYJUN77] wm9093_configure_path : 2
    <4>[88266.007720] release touch event
    <4>[88267.465179] release touch event
    <4>[88270.525390] [LUCKYJUN77] wm9093_configure_path : 0
    <6>[88270.530639] voice_configure_path(at twl4030).....path = 0
    <4>[88270.530700] [LUCKYJUN77] wm9093_configure_path : 0
    <4>[88270.532806] BT CALL is working=0
    <4>[88270.548400] BT CALL is working=0
    <4>[88270.571838] BT CALL is working=0
    <4>[88270.595245] [LUCKYJUN77] hub_i2s_hw_free
    <4>[88270.595306] [LUCKYJUN77] hub_i2s_hw_free
    <7>[88279.587860] android_usb gadget: acm ttyGS0 req21.22 v0001 i0000 l0
    <7>[88279.791137] android_usb gadget: acm ttyGS0 req21.22 v0000 i0000 l0
    <7>[88286.434967] android_usb gadget: reset ecm
    <7>[88286.434997] android_usb gadget: activate ecm
    <7>[88286.435028] usb0: qlen 10
    <7>[88286.435028] android_usb gadget: ecm_close
    <7>[88286.436645] android_usb gadget: notify connect false
    <7>[88286.437652] android_usb gadget: notify speed 425984000
    <6>[88290.159362] voice_configure_path(at twl4030).....path = 0
    <4>[88290.161712] [LUCKYJUN77] wm9093_configure_path : 2
    <4>[88290.232116] release touch event
  7. #7  

    Default Re: Performance while plugged into USB.

    Any progress made here? Does anyone know if this behavior is isolated to the Sprint Marquee or if all the variants suffer a performance loss when disconnected from USB?
  8. #8  
    dishe's Avatar

    Posts
    236 Posts
    Global Posts
    245 Global Posts

    Default Re: Performance while plugged into USB.

    In case anyone is still checking this thread- it looks like the guys over at androidforums.com have figured it out:


    imfm has a custom kernel that appears to give the performance of the device plugged in when unplugged.

    Also offers some overclocking. Great news!

Posting Permissions

B