1. UJ95x's Avatar
    Hey guys, I was hoping I could get some help with an issue I'm having.
    Up until about a month ago, my phone played all music without a problem. I have it all saved on my SD card and after one of the times that I dismounted the card, the files got corrupted and could no longer be played. In "My files" on my phone, the songs show up with weird symbols instead of the song name. I tried deleting them and re-downloading them but they still won't play. I also ran chkdsk on my computer to see if the corrupted files could be fixed. It fixed the names and they show up with the correct song name but still won't play. All of the songs play perfectly on the computer but not on my phone. Does anyone know what could be wrong with the files? Or is it the SD card?
    08-25-2013 08:58 PM
  2. Golfdriver97's Avatar
    Hey guys, I was hoping I could get some help with an issue I'm having.
    Up until about a month ago, my phone played all music without a problem. I have it all saved on my SD card and after one of the times that I dismounted the card, the files got corrupted and could no longer be played. In "My files" on my phone, the songs show up with weird symbols instead of the song name. I tried deleting them and re-downloading them but they still won't play. I also ran chkdsk on my computer to see if the corrupted files could be fixed. It fixed the names and they show up with the correct song name but still won't play. All of the songs play perfectly on the computer but not on my phone. Does anyone know what could be wrong with the files? Or is it the SD card?
    Welcome to the forums!
    I would first assume the card is bad. How old is it? What brand? How big and what type (SDHC, SDXC)?
    STARGATE likes this.
    08-26-2013 12:11 AM
  3. STARGATE's Avatar
    Welcome to the forums!
    I would first assume the card is bad. How old is it? What brand? How big and what type (SDHC, SDXC)?
    Beat me by a few minutes lol. :thumbup:

    What Golfdriver97 said ^

    Sent From a Galaxy S4 Away!
    Golfdriver97 likes this.
    08-26-2013 12:22 AM
  4. STARGATE's Avatar
    Oh yes, welcome to the forums!

    Sent From a Galaxy S4 Away!
    08-26-2013 12:23 AM
  5. UJ95x's Avatar
    It's new, had it for about 3 weeks. It is a 32GB SDHC Class 10 but has no brand. Bought it online...
    08-26-2013 05:12 AM
  6. STARGATE's Avatar
    It's new, had it for about 3 weeks. It is a 32GB SDHC Class 10 but has no brand. Bought it online...
    That might be the problem!
    If I was in your shoes I would do a factory reset to my phone to see if that fixes the problem.

    Sent From a Galaxy S4 Away!
    Golfdriver97 likes this.
    08-26-2013 08:11 AM
  7. UJ95x's Avatar
    I'll give it a try. I had the same issue with the pictures I had saved on the SD card. After I ran chkdsk, the pictures are no longer corrupted and show up without the weird symbols in "My files." Not sure wjy those were fixed and not the mp3 files. What would you recommend I use to back up my phone? I tried using Kies some time ago and it was a hassle so I decided not to do the hard reset and instead did a soft reset. That fixed another issue I was having at the time, not sure if it will work for this one.
    08-26-2013 06:06 PM
  8. josearmz10789's Avatar
    Try reformatting the sd card and the phone at the same time it might help.

    Sent from my SPH-L720 using AC Forums mobile app
    08-26-2013 06:54 PM
  9. UJ95x's Avatar
    It worked, but now I'm having another problem. The phone says there is no SD card inserted even though there is. I can't move files from or to the SD card, already checked if it was inserted properly and it still won't work.
    09-05-2013 11:33 AM
  10. STARGATE's Avatar
    Have you tried the SD card on another device to see if it works on something else?

    Sent From a Galaxy S4 Away!
    09-05-2013 10:43 PM
  11. UJ95x's Avatar
    Have you tried the SD card on another device to see if it works on something else?

    Sent From a Galaxy S4 Away!
    I'll try it, thanks!
    09-08-2013 08:18 PM
  12. STARGATE's Avatar
    No problem.

    Sent From a Galaxy S4 Away!
    09-08-2013 11:15 PM
  13. UJ95x's Avatar
    No problem.

    Sent From a Galaxy S4 Away!
    Currently don't have another phone to try it on since my mom also has the S4 and my sister has an iPhone 5. I ejected it and ran a disk check on my pc and popped it back, started working again; don't know what did it. Maybe it's not making proper contact and slips out of the SD slot after some time?
    09-09-2013 09:27 PM
  14. STARGATE's Avatar
    Currently don't have another phone to try it on since my mom also has the S4 and my sister has an iPhone 5. I ejected it and ran a disk check on my pc and popped it back, started working again; don't know what did it. Maybe it's not making proper contact and slips out of the SD slot after some time?
    You can use it in your mom's GS4, it doesn't hurt to try.

    And yes, you may be right about not making proper contact.

    Sent From a Galaxy S4 Away!
    09-11-2013 08:53 AM
  15. Amberae's Avatar
    I'm having similar problems since last summer (new update?) I've been getting error messages about my sd card... not recognizing format or not being there. Now (since Dec update?) It can't play my mp3s.

    Samsung should do an update to fix the bugs!
    12-28-2013 01:24 PM
  16. UJ95x's Avatar
    I'm having similar problems since last summer (new update?) I've been getting error messages about my sd card... not recognizing format or not being there. Now (since Dec update?) It can't play my mp3s.

    Samsung should do an update to fix the bugs!
    Welcome to Android Central
    Try formatting the SD card within the phone. If that doesn't work, you might need a new SD cards. Sammy phones don't play nice with certain brands :\
    01-02-2014 01:21 AM

Similar Threads

  1. cannot access play store anymore
    By qxr in forum Verizon Samsung Galaxy S4
    Replies: 17
    Last Post: 05-27-2014, 01:57 PM
  2. Facebook lockscreen feature not working
    By iSam_A in forum HTC One M7
    Replies: 2
    Last Post: 08-30-2013, 09:35 AM
  3. Replies: 2
    Last Post: 08-27-2013, 12:24 PM
  4. Not seeing pre-installed app updates
    By JustinF#CB in forum Android 4.1 / 4.2 / 4.3 Jelly Bean
    Replies: 2
    Last Post: 08-26-2013, 09:04 AM
  5. Picasa Pics not synching with photo gallery
    By pinbak in forum Moto X (2013)
    Replies: 3
    Last Post: 08-25-2013, 07:42 PM
LINK TO POST COPIED TO CLIPBOARD