Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 25 of 37
Like Tree4Likes
  1. Thread Author  Thread Author    #1  

    Default Gallery isn't populating with images on the "SD Card"

    Hello All,

    I've searched high and low and cannot find a solution to this problem. The other day I wiped my phone for various reasons. Ever since I did the wipe the gallery does not display any of the images that are already stored on the device. If I take a new picture it will go right into the /sdcard/DCIM/Camera directory and it will display in the gallery. Same thing happens if I download a picture it will go into /sdcard/Download and will display in the gallery.

    However, any of the images that are already in any of the folders on my sdcard do not show up in the gallery. Is there a way to force the gallery to scan the sdcard or something? Thanks in advance.
  2. #2  

    Default Re: Gallery isn't populating with images on the "SD Card"

    When I transferred pics from my computer I took entire folders and copied them to the Pictures folder on the phone. When I go into gallery every one of the folders appears. Funny thing is that they are in reverse order of when they were taken. I have since found a new app called QuickPic that is a gallery app and has the pics in the right order.
  3. Thread Author  Thread Author    #3  

    Default Re: Gallery isn't populating with images on the "SD Card"

    Quote Originally Posted by ShinyTop View Post
    When I transferred pics from my computer I took entire folders and copied them to the Pictures folder on the phone. When I go into gallery every one of the folders appears. Funny thing is that they are in reverse order of when they were taken. I have since found a new app called QuickPic that is a gallery app and has the pics in the right order.
    So maybe I should try moving the stuff to my computer and back. It really doesn't make sense because new pictures go into the exact same folders and show up in the gallery but new stuff doesn't.

    There's gotta be a way to get the device to "scan media" or something.
  4. #4  

    Default Re: Gallery isn't populating with images on the "SD Card"

    Try going to settings>apps find Gallery (under the ALL tab) and clear data. It wont delete you pictures but will force the gallery to re-index them all.
    Semper Fi
    I love my LG Nexus 5!
    Take better pictures with your cell phone camera...http://www.bigshotmoms.com/
  5. #5  

    Default Re: Gallery isn't populating with images on the "SD Card"

    I have the same problem. I am having this problem AND when I connect my phone via usb to my PC I can only few the 'media' folders. Folders like pictures, music, videos, downloads. However it does not show all of the 'sd card' folders. I am missing folders that I have created and folder that apps have created. They are still there but I can only access them through root explorer.

    This seems like an 'sd card problem' because it doesn't show the sd card contents in gallery and under the internal storage when connected to the PC via usb.

    Anyone else notice these two problems?
  6. #6  

    Default Re: Gallery isn't populating with images on the "SD Card"

    Quote Originally Posted by chuckdz3 View Post
    I have the same problem. I am having this problem AND when I connect my phone via usb to my PC I can only few the 'media' folders. Folders like pictures, music, videos, downloads. However it does not show all of the 'sd card' folders. I am missing folders that I have created and folder that apps have created. They are still there but I can only access them through root explorer.

    This seems like an 'sd card problem' because it doesn't show the sd card contents in gallery and under the internal storage when connected to the PC via usb.

    Anyone else notice these two problems?
    Sounds like you're rooted...try rebooting into recovery and clear you cache.
    Semper Fi
    I love my LG Nexus 5!
    Take better pictures with your cell phone camera...http://www.bigshotmoms.com/
  7. #7  
    Who?'s Avatar

    Posts
    391 Posts
    Global Posts
    400 Global Posts

    Default Re: Gallery isn't populating with images on the "SD Card"

    It's a developer phone. Bound to have some bugs. Get over it.

    Love,
    The Android Central Forum Apologist
  8. #8  

    Default Re: Gallery isn't populating with images on the "SD Card"

    As another person mentioned, clear gallery data

    Also, clearing "Media Storage" data helps too (especially when you add .nomedia files)

    Another option is to use my favorite gallery app
  9. Thread Author  Thread Author    #9  

    Default Re: Gallery isn't populating with images on the "SD Card"

    Quote Originally Posted by whatwhat View Post
    It's a developer phone. Bound to have some bugs. Get over it.

    Love,
    The Android Central Forum Waste of Space
    So... because it's a "developer phone" you shouldn't look for solutions to problems? Anyway... none of those suggestions worked. I'll just grab a third party app for now. Thanks guys.
    philly and n0obpr0 like this.
  10. #10  

    Default Re: Gallery isn't populating with images on the "SD Card"

    Maybe you need to clear storage memory? Try that out
  11. #11  

    Default Re: Gallery isn't populating with images on the "SD Card"

    Quote Originally Posted by whatwhat View Post
    It's a developer phone. Bound to have some bugs. Get over it.

    Love,
    The Android Central Forum Apologist
    I would appreciate if you could show me where you found that information. Thanks.
  12. #12  
    greyhd's Avatar

    Posts
    385 Posts
    Global Posts
    646 Global Posts

    Thumbs down Re: Gallery isn't populating with images on the "SD Card"

    Quote Originally Posted by greydarrah View Post
    Try going to settings>apps find Gallery (under the ALL tab) and clear data. It wont delete you pictures but will force the gallery to re-index them all.
    nevermind, I had top sync the pictures.
    Last edited by greyhd; 02-01-2012 at 10:25 AM.
  13. #13  

    Default Re: Gallery isn't populating with images on the "SD Card"

    Sounds to me like when the OP wiped the phone it deleted all the pix. It may have left the empty folders. That's what happened with my HTC Incredible when it pushed me the GB update. Why didn't anyone consider that?
  14. Thread Author  Thread Author    #14  

    Default Re: Gallery isn't populating with images on the "SD Card"

    Quote Originally Posted by thebignewt View Post
    Sounds to me like when the OP wiped the phone it deleted all the pix. It may have left the empty folders. That's what happened with my HTC Incredible when it pushed me the GB update. Why didn't anyone consider that?
    No, the pictures are there. If you browse to sdcard/DCIM/Camera every photo's in the directory.

    After clearing Media Storage and both caches it also got rid of any existing pictures in the gallery.

    Long story short the gallery isn't re-scanning for existing media.
  15. #15  
    Who?'s Avatar

    Posts
    391 Posts
    Global Posts
    400 Global Posts

    Default Re: Gallery isn't populating with images on the "SD Card"

    Quote Originally Posted by ejaymd11 View Post
    I would appreciate if you could show me where you found that information. Thanks.
    Guess we need a sarcasm lesson?
  16. #16  
    Who?'s Avatar

    Posts
    391 Posts
    Global Posts
    400 Global Posts

    Default Re: Gallery isn't populating with images on the "SD Card"

    Quote Originally Posted by Rudolphe View Post
    So... because it's a "developer phone" you shouldn't look for solutions to problems?
    The "Love" signature block didn't give away the sarcasm? The fact that I referred to myself as the Android Central Form Apologist didn't work either? Man.
  17. #17  
    jennyfur's Avatar

    Posts
    61 Posts
    Global Posts
    661 Global Posts

    Default Re: Gallery isn't populating with images on the "SD Card"

    I just got hit with this problem today. I'd cleared my gallery data (for an unrelated reason) and ever since then, none of my camera pics (or other app pics that previously had folders, such as instagram or foursquare) show up. It seems to also have affected all of my custom ringtones/notification sounds as well. So it's definitely a matter of the phone not rescanning "sdcard" media. I don't know much about MTP since this is my first phone without actual removable storage. If I take a new pic it will show up, but the ones that were already in the camera folder only can be accessed with a file explorer like Astro.
  18. Thread Author  Thread Author    #18  

    Default

    I haven't had the problem since I updated to 4.04.

    Sent from my Galaxy Nexus using Tapatalk 2
  19. #19  

    Default

    Try the app SDrescan. Worked for me.
  20. #20  
    jennyfur's Avatar

    Posts
    61 Posts
    Global Posts
    661 Global Posts

    Default Re: Gallery isn't populating with images on the "SD Card"

    I've tried SDrescan already, it wasn't any help. I even tried moving the files off the phone and back on in the hopes that the phone might realize they're "new".

    Well perhaps as Rudolphe said, the problem might clear up with 4.04. I sure hope so because I've missed calls from people who I have custom ringtones set for that were the audio files no longer being indexed.
  21. #21  
    jennyfur's Avatar

    Posts
    61 Posts
    Global Posts
    661 Global Posts

    Default Re: Gallery isn't populating with images on the "SD Card"

    This is incredibly annoying. I really miss my notification sounds.
  22. Thread Author  Thread Author    #22  

    Default Re: Gallery isn't populating with images on the "SD Card"

    Oh, btw I found a way to manually fix this. If you clear data from "Media Storage" and clear data from the app you're having problems with it forces everything to be re-scacnned.

    I ran into this issue again with 4.1 and that fixed it.
    Thanked by:
  23. #23  

    Default Re: Gallery isn't populating with images on the "SD Card"

    I have been flashing a lot of Android 4.1 night lies and have now run into this issue (randomly) on:

    Team EOS stingray 4.1 nightlies
    AOKP toro 4.1 nightlies

    Clearing data for gallery or media storage did not resolve the problem.

    Running Fix Permissions from within ROM Manager (may be other ways to accomplish this) DID resolve the issue.
  24. #24  
    dmmarck's Avatar
    Retired Moderator

    Posts
    10,930 Posts
    ROM
    What do you think?

    Default Re: Gallery isn't populating with images on the "SD Card"

    Quote Originally Posted by Spenzer4Hire View Post
    I have been flashing a lot of Android 4.1 night lies and have now run into this issue (randomly) on:

    Team EOS stingray 4.1 nightlies
    AOKP toro 4.1 nightlies

    Clearing data for gallery or media storage did not resolve the problem.

    Running Fix Permissions from within ROM Manager (may be other ways to accomplish this) DID resolve the issue.
    Ironically, ROM Manager is the reason it hid the photos. We have a thread in the rooting/rom section, but basically someone (on RM's side) thought it was a good idea to put a ".nomedia" file in the root of the SDcard directory...which, in turn, hid all of your SDcard media, including photos.
  25. #25  

    Default Re: Gallery isn't populating with images on the "SD Card"

    Quote Originally Posted by Spenzer4Hire View Post
    I have been flashing a lot of Android 4.1 night lies and have now run into this issue (randomly) on:

    Team EOS stingray 4.1 nightlies
    AOKP toro 4.1 nightlies

    Clearing data for gallery or media storage did not resolve the problem.

    Running Fix Permissions from within ROM Manager (may be other ways to accomplish this) DID resolve the issue.
    Hi Spenzer4Hire, thanks very much for this ROM Manager tip. For the record:

    Galaxy Nexus running JB 4.1.1 Rooted but stock

    I tried everything before this ROM Manager fix, and even after trying it didn't work UNTIL I moved (as in cut+paste) all my pictures from the device and back on to it.

    Here's the motherload of all the things I did combined to fix this annoying issue:

    1. Deleted cache of both Gallery and Media manager AND force closed both.
    2. Used ROM Manager to fix permissions.
    3. Rebooted into recovery mode and cleared my cache there as well.
    4. Moved my pictures to my PC and back.

    Things worth noting:

    I don't think that this is a ROM issue but it might be a ROOT issue.

    Last night, an hour or so after the issue occurred I had this weird message pop up on me asking me how I would like to share this, and as I was in the middle of doing something on the phone I accidentally selected E-mail. I now have this draft in my work email draft folder containing a big *** (4+MB) error .txt file and a screen shot of said error. Which program those originated from, I have no idea, and so far by trying to search the whole phone for the files I have had no luck (this is using Rhythm Software's file manager). Unfortunately I can't view the attachments from my draft folder and I wouldn't want to send that big of a file because it might put a load on the company network. I hope I can locate them later.

    Anyway, sorry for the wall of text I hope this fixes it for everybody else as well. Once again thanks a lot!

    Edit: I just found the txt file in a new folder I noticed in sdcard0. Couldn't find the screen shot but I deleted the txt from the draft email and I emailed myself the result to see what I had a screen shot of. I took a few screen shots earlier yesterday, and I actually noticed that the date and time on this error screen shot was in the afternoon. I now remember I simply was writing this pretty epic word in Wordsmith (scrabble like game) and I was taking screen shots to send my friend as a tease before I actually posted the word.

    I think what happened is that the "screen shot making app" or whatever it is that makes screen shots crashed then and generated a report. I guess this might have been the trigger for my issue with the images later on.

    I also noticed that now my panoramas and videos appear ordered before my pictures in the Gallery app, and the pictures themselves are not in the correct order either but that's not that much of an issue, and the new ones get ordered correctly.

    In case anyone is interested in viewing either the error report and screen shot PM me. I can upload them to my Box/Dropbox account and share them with you. I have no idea if this is worth sending to Google anyway. And I'm really not in the mood of writing a long explanation to them right now either.
    Last edited by DaSmith87; 08-18-2012 at 07:59 AM. Reason: Adding important missing info.
    dmmarck and jax7480 like this.
Page 1 of 2 12 LastLast

Posting Permissions

B