Welcome to the Android Central Forums Create Your Account or Ask a Question Answers in 5 minutes - no registration required!
Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 25 of 28
Like Tree4Likes
  1. Thread Author  Thread Author    #1  

    Default Lag is killing me

    What can I do to speed this up?
  2. #2  

    Default Re: Lag is killing me

    Quote Originally Posted by deputydog95 View Post
    What can I do to speed this up?
    I have no noticeable lag at all. I would suggest doing a factory reset and then re-adding your apps one by one until you figure out which one is causing the problem.
    I realize that's drastic but you haven't provided any specifics.

    Sent from my SCH-I535 using Android Central Forums
  3. Thread Author  Thread Author    #3  

    Default Re: Lag is killing me

    That sounds painful. Wish I could provide more details. I will say they bloat ware might be part of the problem. If I use a task killer and kill all, within seconds I have 30 programs running on the background again.

    Sent from my SCH-I535 using Android Central Forums
  4. #4  
    sparesr4sissies's Avatar

    Posts
    198 Posts
    ROM
    CM10

    Default Re: Lag is killing me

    Using a task killer might be part of your problem.
  5. Thread Author  Thread Author    #5  

    Default Re: Lag is killing me

    I'm using the "memory booster" app. Got good reviews. Is that something I should un install?

    Sent from my SCH-I535 using Android Central Forums
  6. #6  

    Default Re: Lag is killing me

    I've never used a task killer. Android should be efficient enough on its own without one.

    Sent from my SCH-I535 using Android Central Forums
  7. #7  
    funkylogik's Avatar

    Posts
    9,675 Posts
    Global Posts
    9,696 Global Posts
    ROM
    touchejiz

    Default Re: Lag is killing me

    can you tell us where and when you notice the lag OP? maybe we can work out the problem
    reset is a last resort.
    and yeah task killers should have died out with android 2.1 they really arent necessary mate

    global s3, UK. Ask me anything and ill reply even if its just an intelligent (or stupid) guess
    GT-I9300, UK
  8. Thread Author  Thread Author    #8  

    Default Re: Lag is killing me

    I find its pretty bad while text messaging. I'm using Verizon messages for the app and SwiftKey for my keyboard.

    Sometimes it's so bad everything just freezes for a minute.

    Sent from my SCH-I535 using Android Central Forums
  9. #9  

    Default Lag is killing me

    I would definitely get rid of the task killer. Swiftkey should not be a problem. Do you notice the problem when using the stock text app versus Verizon messages? Restart after removing the task killer app and report back.

    Are you running any other strange widgets that might be using a lot of CPU?


    Sent from my iPad using Tapatalk
    Current Devices:
    OnePlus One
    LG G3 - AT&T
    Motorola Moto X - unlocked GSM
    Samsung Galaxy Note 8 - LTE AT&T
    Apple iPad Mini Retina - 32GB LTE
  10. #10  

    Default Re: Lag is killing me

    Are you sure power savings mode isn't selected? It's the only thing that causes lag om my phone (understandably).

    Sent from my SCH-I535 using Android Central Forums
  11. Thread Author  Thread Author    #11  

    Default Re: Lag is killing me

    It was selected. What does power savings mode actually do? I've never paid attention to it till you said something.

    I've gone ahead and turned it off for now.

    Sent from my SCH-I535 using Android Central Forums
  12. #12  
    Cyber Warrior's Avatar
    Robots Will Kill

    Posts
    8,566 Posts
    Global Posts
    11,968 Global Posts

    Default Re: Lag is killing me

    It limits the maximum performance of the CPU.
    Click on power saver (not on/off) and it will open a new menu. It's used more for if your battery is getting low and as the name implies.. saves power.
  13. #13  

    Default Re: Lag is killing me

    Try powering off the phone. Hold the volume up button, home key, and power button at same time. Once you see the recovery booting in top left corner release the buttons. Once recovery opens scroll down and select wipe partition cache. I repeat this selection for good measure. Then select reboot. Does not affect the apps in any way but does fix a lot of issues and bad files without a reset.
    If you end up doing a factory reset, recovery is the best place to do it from.
  14. #14  

    Default Re: Lag is killing me

    FWIW, I use the Verizon Messages app as well, and have never had any lag with it.
  15. #15  
    vr002sh's Avatar

    Posts
    323 Posts
    Global Posts
    325 Global Posts

    Default Re: Lag is killing me

    Quote Originally Posted by leroybrute View Post
    Try powering off the phone. Hold the volume up button, home key, and power button at same time. Once you see the recovery booting in top left corner release the buttons. Once recovery opens scroll down and select wipe partition cache. I repeat this selection for good measure. Then select reboot. Does not affect the apps in any way but does fix a lot of issues and bad files without a reset.
    If you end up doing a factory reset, recovery is the best place to do it from.
    This might clean out the issues i continue to have after uninstalling Light Flow. I just Good for email, will this require my IT to send me a new activation code? Do you know?
  16. #16  

    Default Re: Lag is killing me

    Quote Originally Posted by deputydog95 View Post
    It was selected. What does power savings mode actually do? I've never paid attention to it till you said something.

    I've gone ahead and turned it off for now.

    Sent from my SCH-I535 using Android Central Forums
    That should fix the problem. Maybe do. A battery pull after for good measure. If not, there are definitely good suggestions here. Just keep in mind that your battery may not last as long as it did. It shouldn't be a huge difference but may be noticeable

    Sent from my SCH-I535 using Android Central Forums
  17. #17  

    Default Re: Lag is killing me

    Quote Originally Posted by vr002sh View Post
    This might clean out the issues i continue to have after uninstalling Light Flow. I just Good for email, will this require my IT to send me a new activation code? Do you know?
    I am not sure what you mean but you should not have an issue with wiping partition cache.
  18. #18  

    Default Re: Lag is killing me

    I was gonna suggest the same things

    s3 for the optimus V
  19. Thread Author  Thread Author    #19  

    Default Re: Lag is killing me

    It's much better after taking power savings mode off. I'm going to try that other semi reset thing as well. Can't hurt. But it's shockingly better with the power savings mode off. I also went into the app manager and disabled things that I never use.

    I wish we could delete the bloat ware. There's a lot of crap running in the background I would to dump off the phone.

    Sent from my SCH-I535 using Android Central Forums
  20. #20  

    Default Re: Lag is killing me

    Quote Originally Posted by deputydog95 View Post
    It's much better after taking power savings mode off. I'm going to try that other semi reset thing as well. Can't hurt. But it's shockingly better with the power savings mode off. I also went into the app manager and disabled things that I never use.

    I wish we could delete the bloat ware. There's a lot of crap running in the background I would to dump off the phone.

    Sent from my SCH-I535 using Android Central Forums
    You can disable a lot of it. Go to settings, app manager, all apps tab. Select the one you want to disable. If you can disable it, there will be a "disable" button.
  21. Thread Author  Thread Author    #21  

    Default Re: Lag is killing me

    Is there anything that you should absolutely not disable?

    Sent from my SCH-I535 using Android Central Forums
  22. #22  

    Default Re: Lag is killing me

    Just be careful. There are some apps you can disable that can case some issues. I would disable what you know is just plain bloat and the ones you're not positive about, I would research to make sure they don't cause any issues.

    Edit: Here is a link to an application removal list for the S3. You have to be rooted for some. But it shows you what is safe to remove and not.
    https://docs.google.com/spreadsheet/...UE&pli=1#gid=0
  23. #23  

    Default Re: Lag is killing me

    Try this
    1. Install System panel and boot it up, the start screen should show a list of everything that is running including cached applications, etc.
    2. Notice the little bar graph looking thing next to the icon for an app? It should be empty for most apps.
    3. Scroll down the list noting any app that is using a lot of the graph (it should demonstrate how much that app is using based on how much of the area is light up white.
    4. Try force quitting the apps that are showing a lot of usage (except for SystemPanel itself).
    5. does the device now feel like its laging? If not then you know it is whatever app you had to force quit and you can either uninstall that app or if it is actually bloatware you can disable it!

    Hope that helps!
  24. #24  
    vr002sh's Avatar

    Posts
    323 Posts
    Global Posts
    325 Global Posts

    Default Re: Lag is killing me

    Quote Originally Posted by leroybrute View Post
    I am not sure what you mean but you should not have an issue with wiping partition cache.
    Wow - my typing is bad. I meant to say that I use Good (Good for Enterprise) for email, and was worried that I would lose communication with the server and have to have IT reset me. I followed your suggest and did a wipe partition cache. So far so good. After installing Light Flow (due to the heavy battery drain it gave me), the LEDs did not return to factory settings, nor were they what I had set in Light Flow, but somewhere in the middle, with no ability to control them. Now they are working like factory settings. Thanks for the tip.
  25. #25  

    Default Re: Lag is killing me

    Quote Originally Posted by vr002sh View Post
    Wow - my typing is bad. I meant to say that I use Good (Good for Enterprise) for email, and was worried that I would lose communication with the server and have to have IT reset me. I followed your suggest and did a wipe partition cache. So far so good. After installing Light Flow (due to the heavy battery drain it gave me), the LEDs did not return to factory settings, nor were they what I had set in Light Flow, but somewhere in the middle, with no ability to control them. Now they are working like factory settings. Thanks for the tip.
    That is very possible. When you do a wipe partition cache it cleans all your logins and passwords to all websites, forums etc. It does not effect any of my email credentials though. If you do try it, do it at a time its convenient to get yourself set up again.
Page 1 of 2 12 LastLast

Similar Threads

  1. This Is Killing Me !!!!! i want to go back to 2.2 !!!
    By marissabreezy28 in forum HTC EVO Shift 4G
    Replies: 3
    Last Post: 09-03-2011, 02:41 PM
  2. This is killing me not being able to root!
    By h-cubed in forum HTC EVO 4G Rooting, ROMs, and Hacks
    Replies: 18
    Last Post: 07-06-2011, 07:01 PM
  3. The Price is Killing Me
    By .46caliber in forum Verizon HTC Thunderbolt
    Replies: 13
    Last Post: 02-19-2011, 03:38 AM
  4. Verizon is killing me with this media sync
    By Mister869 in forum Motorola Droid X
    Replies: 6
    Last Post: 10-07-2010, 09:23 PM
  5. The waiting is killing me
    By ma38664 in forum Sprint Epic 4G
    Replies: 0
    Last Post: 08-31-2010, 03:38 PM

Posting Permissions