1. abullbar's Avatar
    Hi my Nexus was recently upgraded to the latest version the other day,now my PC refuses to recognize it--or should I say it is the other way around as I have tried with two desktops and a laptop,I have tried various cables just to be sure and when I plug it in the drivers are never successfully loaded.I have followed all the advice on the forums.Developer debugging on/off ,storage MTP,PTP and every article I could find that is related to this problem,I think the only option is now to reset to factory settings and ignore any more updates.
    I have been sitting in front of PC now 3 days in a row but never succeeded in even getting close.Anybody else with this problem ?
    ali hussien1 likes this.
    12-14-2013 11:22 PM
  2. brosko's Avatar
    I dont think a factory reset will remove a system update. Maybe the computer needs updates to catch up to the nexus?
    12-15-2013 06:45 AM
  3. DrWu's Avatar
    This is due to your device id changing and not being listed in the driver file -

    First - make sure you have the updated USB drivers from here: Google USB Driver | Android Developers

    If you have the updated usb driver and its still not working, then it is very likely the device id issue that I mentioned at first. To fix this you need to edit the drivers .inf file to update the device id.

    Step one: With the tablet plugged into your computer, go to device manager in windows and find the nexus 7 on the list, right click on it, and click "Properties". Go to the "Details" tab, then in the "Property" drop down box, select "Hardware Ids", in the box below the dropdown you will see some values. Right click on the first value (it will be something like "USB\VID_18D1&PID_D002&REV_0228
    ") and click copy.

    Step two: locate the directory where you installed the usb drivers and find the file called "android_winusb.inf", open that file, it should open in Notepad. In that file there are two entries for the Google Nexus 7 that look something like this:

    ;Google Nexus 7
    %SingleBootLoaderInterface% = USB_Install, USB\VID_18D1&PID_4E40
    %CompositeAdbInterface% = USB_Install, USB\VID_18D1&PID_4E42&MI_01
    %CompositeAdbInterface% = USB_Install, USB\VID_18D1&PID_4E44&MI_01

    You're going to add an additional line to both of those sections of the file including the device id you copied in step one the line you add should look like this:
    %SingleBootLoaderInterface% = USB_Install, [paste the value you copied in step one here]

    So for me, my device id is USB\VID_18D1&PID_D002&REV_0228 so when I get done both of the nexus 7 sections of the file will look like this:
    ;Google Nexus 7
    %SingleBootLoaderInterface% = USB_Install, USB\VID_18D1&PID_4E40
    %CompositeAdbInterface% = USB_Install, USB\VID_18D1&PID_4E42&MI_01
    %CompositeAdbInterface% = USB_Install, USB\VID_18D1&PID_4E44&MI_01
    %SingleBootLoaderInterface% = USB_Install, USB\VID_18D1&PID_D002&REV_0228

    Then save the file, go back to device manager, right click on your nexus 7 and click "update driver", locate the folder where you have the android_winusb.inf file and install. Should now work.

    Let me know.
    12-15-2013 09:15 AM
  4. abullbar's Avatar
    Hi This is what I get USB\VID_18D1&PID_4EE1&REV_0228
    MTP USB Device--Always comes up with driver not successfully loaded This device cannot start. (Code 10)
    When I change to PID I get USB\VID_18D1&PID_4EE5&REV_0228
    when I to to usb Debugging enabled USB\VID_18D1&PID_4EE2&REV_0228&MI_01
    The only time nexus 7 comes up on driver manager is when I start with USB debugging enabled I also get MTB portable device also
    when I search for" android_winusb.inf" I get no results ?
    when I go to hardware id=USB\VID_18D1&PID_4EE2&REV_0228&MI_01
    When I get the yellow mark on device manager I go to update driver and I point to my desktop where I have the correct driver with the device id added as in your tutorial then it goes to android composite interface in device manager with everything ok and with driver version 8.0.0.0.
    When I turn off developer mode it reverts back to mtd device with the yellow asterisk-when i change PTP to MTP Nexus 7 comes up in device manager briefly then reverts to mtd with yellow asterisk--where would I find the drivers as I think it is loading a generic one when I do a search for "android_winusb.inf " I get zero result
    12-15-2013 09:23 PM
  5. abullbar's Avatar
    Hi This is what I get USB\VID_18D1&PID_4EE1&REV_0228
    MTP USB Device--Always comes up with driver not successfully loaded This device cannot start. (Code 10)
    When I change to PID I get USB\VID_18D1&PID_4EE5&REV_0228
    when I to to usb Debugging enabled USB\VID_18D1&PID_4EE2&REV_0228&MI_01
    The only time nexus 7 comes up on driver manager is when I start with USB debugging enabled I also get MTB portable device also
    when I search for" android_winusb.inf" I get no results ?
    when I go to hardware id=USB\VID_18D1&PID_4EE2&REV_0228&MI_01
    When I get the yellow mark on device manager I go to update driver and I point to my desktop where I have the correct driver with the device id added as in your tutorial then it goes to android composite interface in device manager with everything ok and with driver version 8.0.0.0.
    When I turn off developer mode it reverts back to mtd device with the yellow asterisk-when i change PTP to MTP Nexus 7 comes up in device manager briefly then reverts to mtd with yellow asterisk--where would
    12-15-2013 09:25 PM

Similar Threads

  1. Tablet Not working after update
    By Kathi Tobin in forum Samsung Galaxy Tab 2 10.1
    Replies: 4
    Last Post: 06-17-2014, 01:54 AM
  2. Swiftkey on Samsung Galaxy S4 GPE
    By rob damiani in forum Android Apps
    Replies: 5
    Last Post: 12-16-2013, 11:09 AM
  3. DL'd .jpegs on Android aren't copying as valid files onto PC ???
    By jecilop in forum General Help and How To
    Replies: 3
    Last Post: 12-15-2013, 09:53 PM
  4. Samsung Galaxy S3 is not recognizing my SD card.. HELP!
    By jrhunt in forum Verizon Galaxy S III
    Replies: 1
    Last Post: 12-14-2013, 11:56 PM
LINK TO POST COPIED TO CLIPBOARD