1. kansashokie's Avatar
    Ever since I upgraded to Android 10, on my Pixel 3xl, the apps on my homescreen don't always work. You press it and nothing happens. I have to tap them five or six times for an app to open. It is not always, just sometimes. If I go back to the two button navigation, it works just like it should. Anyone else have this issue?
    10-14-2019 09:24 AM
  2. Michael Detwiler's Avatar
    Interesting. I haven't seen that.
    10-14-2019 09:44 AM
  3. Javier P's Avatar
    Do you use any custom launcher? Have you checked if the same problem persists in safe mode?
    10-14-2019 10:32 AM
  4. kansashokie's Avatar
    No I am using pixel launcher. I have contacted google and they have no suggestions.
    10-14-2019 12:14 PM
  5. Javier P's Avatar
    What about safe mode to rule any conflict with a third party app out?
    10-14-2019 12:31 PM
  6. kansashokie's Avatar
    How do I get there? I created and sent a bug report to google over weekend.
    10-14-2019 12:36 PM
  7. Javier P's Avatar
    How do I get there? I created and sent a bug report to google over weekend.
    Try this.

    https://support.google.com/pixelphon.../2852139?hl=en
    10-14-2019 12:41 PM
  8. Rick Jacobs's Avatar
    Ever since I upgraded to Android 10, on my Pixel 3xl, the apps on my homescreen don't always work. You press it and nothing happens. I have to tap them five or six times for an app to open. It is not always, just sometimes. If I go back to the two button navigation, it works just like it should. Anyone else have this issue?
    YUP, this started a couple of days ago. Apps I have grouped and single apps are both doing this. Tap tap tap tap the app does not open go to a different app and it opens, back to the apps that don't open and they continue to not open, a long press on the app generates haptic feedback but nothing happens.

    I've tried just putting the phone down and giving it some time to clear up, I've done a Clear all on all my opened apps and if that does not work I do the dreaded phone reboot. The phone reboot where my phone can boot correctly, boots with my background missing needing another reboot to fix or the real pain of a reboot...my phone boots into a black screen.

    Problem happens in Safe mode
    Using Pixel launcher
    No new apps installed on phone in past 3 weeks
    The only change I've done to my phone is Gestures:
    Settings/System/Gestures....I changed from 2-button navigation to System Gestures.

    All my problems started after the upgrade from Android 9 to Android 10:

    Phone boots to black screen
    Phone boots missing background
    Smart lock does not work
    Phone goes into manual lock(?) can't charge on wireless charger
    Nest Home/Away assists no longer reports daily activity
    Albuquerque/Phoenix/San Diego 3g no bars
    Tapping apps do not open
    Battery life is terrible and I've never complained about battery life
    10-14-2019 12:42 PM
  9. kansashokie's Avatar

    Thanks, I got it running in safe mode and seems to be working at moment. Like I said it only does it part of time. I am going to keep it in safe mode for little bit. If it is good, will start uninstalling apps. thanks
    10-14-2019 12:44 PM
  10. Javier P's Avatar
    Thanks, I got it running in safe mode and seems to be working at moment. Like I said it only does it part of time. I am going to keep it in safe mode for little bit. If it is good, will start uninstalling apps. thanks
    Just in case you could check which apps have the 'Draw over other apps' permission enabled.
    10-14-2019 12:46 PM
  11. kansashokie's Avatar
    YUP, this started a couple of days ago. Apps I have grouped and single apps are both doing this. Tap tap tap tap the app does not open go to a different app and it opens, back to the apps that don't open and they continue to not open, a long press on the app generates haptic feedback but nothing happens.

    I've tried just putting the phone down and giving it some time to clear up, I've done a Clear all on all my opened apps and if that does not work I do the dreaded phone reboot. The phone reboot where my phone can boot correctly, boots with my background missing needing another reboot to fix or the real pain of a reboot...my phone boots into a black screen.

    Problem happens in Safe mode
    Using Pixel launcher
    No new apps installed on phone in past 3 weeks
    The only change I've done to my phone is Gestures:
    Settings/System/Gestures....I changed from 2-button navigation to System Gestures.

    All my problems started after the upgrade from Android 9 to Android 10:

    Phone boots to black screen
    Phone boots missing background
    Smart lock does not work
    Phone goes into manual lock(?) can't charge on wireless charger
    Nest Home/Away assists no longer reports daily activity
    Albuquerque/Phoenix/San Diego 3g no bars
    Tapping apps do not open
    Battery life is terrible and I've never complained about battery life
    Glad I am not only one. My battery life is good still, and I am not having missing boot loader. I haven't installed anything new either and don't have many apps on my phone, all i have is reddit, accuweather, facebook, instagram, spotify, the chive and espn fantasy sports app. Have had all of these on my phone for as long as I can remember.
    10-14-2019 12:46 PM
  12. Rick Jacobs's Avatar
    Glad I am not only one. My battery life is good still, and I am not having missing boot loader. I haven't installed anything new either and don't have many apps on my phone, all i have is reddit, accuweather, facebook, instagram, spotify, the chive and espn fantasy sports app. Have had all of these on my phone for as long as I can remember.
    Same here with my apps.....I had ZERO problems with my Pixel phone on Android 9 from the 1st boot on Android 10 and I had problems and getting anyone in Google to listen is like smacking my head with a brick.
    kansashokie likes this.
    10-14-2019 01:05 PM
  13. B. Diddy's Avatar
    You don't have a screen protector on, do you? If so, can you test it without the protector?
    10-14-2019 05:56 PM
  14. Lilybell2's Avatar
    If the problem doesn't occur in safe mode, then it's an app causing the problem. It will have to be located and removed. If the problem does occur in safe mode, then a factory reset is going to be needed.
    J Dubbs likes this.
    10-14-2019 05:58 PM
  15. kansashokie's Avatar
    If the problem doesn't occur in safe mode, then it's an app causing the problem. It will have to be located and removed. If the problem does occur in safe mode, then a factory reset is going to be needed.
    It occurred in safe mode too.
    10-15-2019 08:39 AM
  16. kansashokie's Avatar
    You don't have a screen protector on, do you? If so, can you test it without the protector?
    I do but I tried it without when android 10 first came out and I started experiencing this issue. Still same problem. On my homescreen I have chrome, play store, accuweather, messages and phone app only. It is just apps on home screen that have problem. If i swipe up into app drawer, it works fine.
    10-15-2019 08:41 AM
  17. kansashokie's Avatar
    I found many other people on google's support page with same issues. I am copying and pasting one person's fix for it. I will also paste link to whole chain if anyone else wants to look at it.

    I finally figured out how to reproduce this issue every time. First make sure and have the new system nav gestures enabled. If you then swipe up to open the app drawer, then use the back gesture from right side of screen (right to left swipe), this issue will occur every time. Swiping from the left side of screen (left to right gesture) to go back works fine however. So it may be just the right-to-left back gesture that's the issue (which I tend to use the most).

    Again, swiping up and down on the app drawer will temporarily resolve this issue without needing a reboot.

    I wonder if Google even reads these support threads? Maybe this will help. I did report this to Google on 10/4/2019, along with how to reproduce.



    https://support.google.com/pixelphon...13553491?hl=en
    10-15-2019 03:17 PM
  18. Lilybell2's Avatar
    I found many other people on google's support page with same issues. I am copying and pasting one person's fix for it. I will also paste link to whole chain if anyone else wants to look at it.

    I finally figured out how to reproduce this issue every time. First make sure and have the new system nav gestures enabled. If you then swipe up to open the app drawer, then use the back gesture from right side of screen (right to left swipe), this issue will occur every time. Swiping from the left side of screen (left to right gesture) to go back works fine however. So it may be just the right-to-left back gesture that's the issue (which I tend to use the most).

    Again, swiping up and down on the app drawer will temporarily resolve this issue without needing a reboot.

    I wonder if Google even reads these support threads? Maybe this will help. I did report this to Google on 10/4/2019, along with how to reproduce.



    https://support.google.com/pixelphon...13553491?hl=en
    If you want to call Google's attention to this issue, you really need to submit feedback directly to Google. Use your phone to go to Settings > About phone > now tap on "Send feedback about this device." Type your feedback. You can include the URL for this topic as well as the one on the Google Pixel Support forum.
    10-15-2019 06:23 PM
  19. Rick Jacobs's Avatar
    I turned off System gestures yesterday morning and went back to the 2 button gestures my app opening problem stopped.
    10-16-2019 09:57 AM
  20. kansashokie's Avatar
    If you want to call Google's attention to this issue, you really need to submit feedback directly to Google. Use your phone to go to Settings > About phone > now tap on "Send feedback about this device." Type your feedback. You can include the URL for this topic as well as the one on the Google Pixel Support forum.
    I have been working with google, they say that they have never heard anyone else having this issue.
    10-16-2019 12:06 PM
  21. kansashokie's Avatar
    I turned off System gestures yesterday morning and went back to the 2 button gestures my app opening problem stopped.
    I keep going back and forth between the two. I never have this issue in two button navigation.
    10-16-2019 12:07 PM
  22. Lilybell2's Avatar
    I have been working with google, they say that they have never heard anyone else having this issue.
    And if instead of submitting feedback directly to Google, people only post about the issue in threads like this one, nothing will change.

    Posting here is good, discussion is good, but if you want to bring something to Google's attention, you also need to submit feedback.
    10-17-2019 06:22 PM

Similar Threads

  1. Screen curvature compared to Note 9/10 or Galaxy S 9/10
    By Yguideslou in forum OnePlus 7 & OnePlus 7 Pro
    Replies: 6
    Last Post: 10-15-2019, 06:43 AM
  2. Replies: 7
    Last Post: 10-14-2019, 02:15 PM
  3. White screen p30 pro
    By Android Central Question in forum Huawei P30 & P30 Pro
    Replies: 2
    Last Post: 10-14-2019, 09:35 AM
  4. Can I undo a settings change on a Galaxy?
    By Android Central Question in forum Ask a Question
    Replies: 2
    Last Post: 10-14-2019, 06:19 AM
  5. White screen p30 pro
    By Android Central Question in forum Ask a Question
    Replies: 0
    Last Post: 10-14-2019, 04:51 AM
LINK TO POST COPIED TO CLIPBOARD