02-17-2015 10:21 PM
37 12
tools
  1. OH ryan's Avatar
    Hi guys my Moto G right now is completely useless. When I boot the phone is says "Android is upgrading.. Optimizing 1 out of 1 apps" This happened immediately after I installed the latest Flipboard update. After a few minutes, I try to unlock my phone and it just hangs and goes back to the lock screen, over and over. Sometimes it throws me an error as well "system UI stopped working" or something like that.

    I restarted so many times and it still persists. I tried safe mode but its still the same. Should I go into recovery or something? I'm not that well versed in that kind of stuff. I also don't wan't to wipe my data, any help? BTW I'm using ART if that matters.
    05-16-2014 02:21 AM
  2. OH ryan's Avatar
    OK I got in touch with Motorola support and I cleared my cache through recovery. No dice.
    05-16-2014 04:04 AM
  3. JoaoPSantos's Avatar
    Same exact problem here. While updating to the new flipboard version this happened. Same exact symptoms.
    Couple of things to add:
    When I tried enter recovery mode I got a "No Command" screen.
    Also using ART.
    I could be wrong, but I think the motorola splash screen was also updated.

    Haven't called Motorola yet, but from Ryan's experience it might not be much help...
    05-16-2014 06:01 AM
  4. mtvictor's Avatar
    Can you launch google now from the lock screen? If so look for flipboard and try to uninstall
    Looks like that update from flipboard is not compatible with ART?

    Posted via Android Central App
    05-16-2014 07:30 PM
  5. OH ryan's Avatar
    Nope. It's "soft bricked" I can't do anything with my phone. I don't Flipboard will be able to help my phone with another update as I can't even install it in the first place.
    05-16-2014 10:35 PM
  6. achusaysblessyou's Avatar
    Hey guys, the only way I can solve this issue is to reset the phone:

    https://motorola-global-portal.custh...p/30,6720,9050
    05-17-2014 03:11 AM
  7. palm_pilot's Avatar
    05-17-2014 04:13 AM
  8. MerckZ's Avatar
    This is seriously frustrating. Safe Mode doesn't help either...

    The most annoying thing is, for some reason or other, yesterday I got a lucky break and it allowed me a window of time to uninstall Flipboard before reverting to the lock screen. It worked fine after doing so. Then it re-installed Flipboard of its own volition and now I'm back in this continuous loop of System UI crashes.

    Any ideas? I'm a rather inexperienced Android user, so any help would be greatly appreciated.
    05-17-2014 04:47 AM
  9. snoworm's Avatar
    I was in the same situation. Tried wipe cache, no luck. Have to factory reset my moto g. I left comment for flipboard on google play, they replied flipboard doesn't support ART for now.
    05-18-2014 12:30 AM
  10. Kumar Velayutham's Avatar
    Same Issue, happened when i was updating bunch of apps. restarted itself and had android is updating information, then optimising 1 of 1 apps, then doesent go anywhere from the lock screen.. I am guessing it is flipbord too, and i am using in ART mode as many of you here. couldn't do factory reset as it only restarts the device when i choose factory option and then same thing.
    05-18-2014 06:01 AM
  11. krushireddy's Avatar
    Have the same issue, and even I have ART enabled. Additionally, trying to uninstall any application reboots my phone and it takes four or five attempts to get the phone to the home screen (even with the safe mode on).

    I remember seeing a message similar to "Android is upgrading. Optimizing x of y" the time I enabled ART for the first time. So, I presume even this issue has something to do with ART.

    On a possibly unrelated note, with the device on and connected to my Mac (and PC), I'm unable to see the phone as a drive. This is blocking me from taking a backup. I am currently backing up all my photos to Box. Once that is done, I will disable ART and see if it makes any difference.

    Will keep you posted.
    05-18-2014 11:06 PM
  12. palm_pilot's Avatar
    Have the same issue, and even I have ART enabled. Additionally, trying to uninstall any application reboots my phone and it takes four or five attempts to get the phone to the home screen (even with the safe mode on).

    I remember seeing a message similar to "Android is upgrading. Optimizing x of y" the time I enabled ART for the first time. So, I presume even this issue has something to do with ART.

    On a possibly unrelated note, with the device on and connected to my Mac (and PC), I'm unable to see the phone as a drive. This is blocking me from taking a backup. I am currently backing up all my photos to Box. Once that is done, I will disable ART and see if it makes any difference.

    Will keep you posted.
    It's Flipboard.
    05-19-2014 02:28 AM
  13. krushireddy's Avatar
    Guys, my assumption is right. I've changed my runtime from ART to Dalvik, and the phone starts up without an issue.

    @palm_pilot - May be!
    05-19-2014 03:44 AM
  14. palm_pilot's Avatar
    Guys, my assumption is right. I've changed my runtime from ART to Dalvik, and the phone starts up without an issue.

    @palm_pilot - May be!
    It's definitely Flipboard. How did you manage to change the runtime from ART to Dalvik? Fastboot? ADB sideload scripts with recovery? Thanks!
    05-19-2014 07:26 AM
  15. sajidr's Avatar
    How do you uninstall the apps? I'm unable to get past the error after the lock screen
    05-20-2014 08:40 AM
  16. mani709's Avatar
    The link for resetting works and it solves this issue:
    https://motorola-global-portal.custh...p/30,6720,9050
    Abhijit Chanda likes this.
    05-21-2014 05:33 PM
  17. sajidr's Avatar
    I managed to switch my runtime back to Dalvik. It was painfully slow but in the end I didn't have to do a factory reset.

    There's a fraction of a second after unlocking when the screen responds to a touch or swipe. This happens only right after you see the error message popup - "Unfortunately, the process com.android.systemui has stopped". If you do not see this message after unlock then open up the camera from the lock screen & close it.

    Next, follow these steps to open up the app drawer -
    1. Unlock the phone
    2. Once you see the popup "Unfortunately, the process com.android.systemui has stopped", keep tapping on the area where you think the app drawer icon is. At the same time, using another finger click on the OK button of the systemui message box.
    3. If your timing's good then once the message box is closed, the app drawer should open.
    4. The phone would go back to lock screen but the app drawer would be open. You can validate this by unlocking the phone.

    Repeat the above steps to swipe over to your Settings app. Instead of tapping, do short swipes & then click on the message box OK button. Each time the phone would go back to the lock screen but you should be able to slowly navigate over to change your runtime.

    Once I got the hang of it, it took me about 15 minutes to go to Settings & change the runtime.

    Don't bother trying to uninsintall flipboard from your play store this way. I tried it twice & both times the phone rebooted itself after i clicked the uninstall button.

    If your screen layout shifts vertically after the unlock then tap on the area where you first see the icon & not where it moves to after the shift.

    Good luck.
    05-22-2014 01:27 AM
  18. whiteblack1199's Avatar
    Thanks, Sajirdr. I can confirm this works. I was using this method, but without the pretapping prior to clicking ok. I got all the way to settings, but was stuck there. Your method helped me get back to Dalvik. About a million billion thanks! I'm glad I didn't wipe the phone.
    sajidr and sheenalovesjuan like this.
    05-22-2014 01:05 PM
  19. Sandeep Dhull's Avatar
    Can you tell us the whole process
    05-25-2014 05:58 AM
  20. Jan Welch's Avatar
    I had an issue with my Moto G few days ago. I noticed that my battery was getting really low so I plugged it in to charge it up and it shut down, completely shut down and would not start. I called Boost to see if they could get my phone started, they tried but they couldn't ( good thing I had another boost phone to use temporarily ). What Boost did however was to suggest that I call Motorola to see if they could do more on their end. So I called Motorola and next thing I know they had my phone up and running but as I said it was completely dead and there was nothing I could do to get it going. I still don't know what caused it. Just that Motorola did say that this was a known issue with these phones. Anybody else have this problem?

    Posted via Android Central App
    05-30-2014 09:51 AM
  21. shankychan's Avatar
    Who're you legend?!. You're a ******* genius!!! a geniussssss.... & I wanna kiss you for saving my goddamn ***!! Painfully slow is an understatement but wooowwwwww! holy **** man... I'm not going on ART again. It was that ****hole of an app ...Stitcher that did this...I cannot find more cuss words for those sorry *** dickheads...apparently it ain't ART compatible....sheesh..but I love u man!! Big up
    07-04-2014 09:09 AM
  22. Ketan Pardeshi's Avatar
    Yetserday i buy Moto g and i have upgraded it to latest version but i found that my gallery, Setting and launcher application are getting crashed due to some issue.
    When i try to uninstall the application using setting tab application gets crashed.
    Also when we try to set the wallpaper application gets crashed.
    08-04-2014 07:14 AM
  23. Leonardo Galli's Avatar
    trying to bring some light...
    Hi everyone... I just had the same problem and after reading the posts about flipboard I went and delete the app, but one of the things that was strange is that a few days ago when I had this problem, I noticed that my Clock&Weather Widget was taking too long to start and in the few seconds "window" that I had between the restart and the "UI Stopped"message I've removed the widget from the screen and apparently fixed the problem. yesterday, my phone ran out of battery and when I charged him and restarted the UI stopped again... so I deleted flipboard (because I read here) but the problem continues... so I went and uninstalled the widget and VOILA! Problem solved. I'm guessing not only flipboard but other widgets/launcher may be having some problems with the last update so try to delete the last updates and apps the you've guys donwload or updated before do a factory reset... It worked for me. It was a lucky guess but it worked. Hope it helps you guys!
    08-05-2014 12:15 PM
  24. pcbtt's Avatar
    Same problem due to STITCHER app don't install it with art
    08-07-2014 04:53 AM
  25. sidharth Kaushal's Avatar
    Thank you so much buddy.It really worked
    08-08-2014 11:46 PM
37 12

Similar Threads

  1. An open letter to the individual in possession of my N7 LTE
    By BizzyGeek in forum Google Nexus 7 Tablet (2013)
    Replies: 14
    Last Post: 06-05-2014, 09:41 PM
  2. Moto G Battery Charging Problem Unable to Fully Charge
    By ADA_Guy in forum Moto G (2013)
    Replies: 3
    Last Post: 05-22-2014, 12:16 AM
  3. Has T-Mobile dumped the "My Account" app for Android?
    By Dayvidpriddy in forum T-Mobile
    Replies: 21
    Last Post: 05-21-2014, 06:55 AM
  4. Replies: 1
    Last Post: 05-16-2014, 11:40 AM
  5. I Think My Phone Has A Poltergeist
    By PsychDoc in forum Samsung Galaxy S5
    Replies: 5
    Last Post: 05-16-2014, 12:23 AM
LINK TO POST COPIED TO CLIPBOARD