03-16-2011 12:16 PM
52 123
tools
  1. g1toevo678's Avatar
    Has anyone been able to calibrate the compass by turning it on 3 axis as instructed? I've been turning and rotating it for last several minutes and the phone never turns green.
    07-22-2010 12:14 PM
  2. DaRkL3AD3R's Avatar
    I noticed this too. Couldn't get it to work anytime I tried it. Wonder what's up?
    07-22-2010 12:16 PM
  3. mflynn's Avatar
    Ditto, I finally gave up.
    07-22-2010 12:18 PM
  4. c4v3man's Avatar
    Same here. Haven't tried since the update but assuming it's the same.
    07-22-2010 12:20 PM
  5. ceriem's Avatar
    I did it twice, once I gave up after a few minutes, second time did it for literally 5 minutes and it finally lit up green. You really have to make sure you rotate along all three axes though.
    07-22-2010 12:21 PM
  6. Stang68's Avatar
    Is it even necessary, though?
    07-22-2010 12:27 PM
  7. g1toevo678's Avatar
    what's sort of weird to me is that the screen will go to sleep while I am rotating it (I think mine is set to sleep after 1 minute). does this happen to your x's as well? wonder if it going to sleep is somehow related to it not calibrating.
    07-22-2010 12:28 PM
  8. c4v3man's Avatar
    Did it a second time like ceriem and it completed. Took about 2 minutes or so.

    Screen did not go to sleep either. Make sure you are looking at a compass, not an animation of a phone rotating. If you see a phone rotating, hit the calibrate button in the bottom right corner.
    07-22-2010 12:39 PM
  9. g1toevo678's Avatar
    Did it a second time like ceriem and it completed. Took about 2 minutes or so.

    Screen did not go to sleep either. Make sure you are looking at a compass, not an animation of a phone rotating. If you see a phone rotating, hit the calibrate button in the bottom right corner.
    Im ******ed. I was trying to rotate on the phone rotating screen. Took fairly quickly once I was on the compass screen. Thank you.
    07-22-2010 12:45 PM
  10. gafly's Avatar
    It took me like 5 minutes of spinning around like an ***** while rotating the DX in various ways in my hands to complete the calibration lol.
    07-22-2010 12:47 PM
  11. anon(41845)'s Avatar
    Didn't know it had a compass. Glad to hear it. Still waiting for mine. I wish I had one to calibrate!
    07-22-2010 02:46 PM
  12. showson1's Avatar
    I just did this and it only took about 45 seconds to a minute.
    I did it EXACTLY as the animation shows and paused for a second between each rotation.
    07-22-2010 04:11 PM
  13. Rickgsx's Avatar
    Its probably a sick joke...!.. Think about it... picture all of us idiots sitting on the couch, twirling this phone around pausing every now and again to see if the phone is green... We look like a bunch of mental patients...
    07-22-2010 04:30 PM
  14. DaRkL3AD3R's Avatar
    I got it to work eventually. I only rotated along the 3 axis in one direction. Once I spun along the 3 axis in the opposite direction it went right through. Took less than a minute to do
    07-22-2010 05:10 PM
  15. badchevy's Avatar
    Has anyone else noticed that the compass is off by a few degrees or is it just mine, I did the calibration and it turned green but it didn't seem to fix it.
    07-22-2010 05:53 PM
  16. CarbonOak's Avatar
    Did mine with occasional stopping and it took less than a minute as well.
    07-22-2010 07:05 PM
  17. ottscay's Avatar
    I was one of "those idiots" twirling it around on the phone animation page (my wife actually had to ask what the heck I was doing) and gave up till I read this thread. It took my about a minute and a half in the actual callibration page.
    07-22-2010 07:42 PM
  18. TurboCam's Avatar
    I was one of "those idiots" twirling it around on the phone animation page (my wife actually had to ask what the heck I was doing) and gave up till I read this thread. It took my about a minute and a half in the actual callibration page.
    +1. I never knew there was a compass screen. I'm going to have to go do it again. I kept wondering WTH was going on with it. I noticed the back of the phone animation was green, but never the front. I just kept twirling it around like an *****.

    oh well........off to try to actually calibrate the compass!

    UPDATE: just completed it in less than a minute.
    07-22-2010 07:52 PM
  19. doctorlove316's Avatar
    I just now did mine after reading this thread. I was another one that was waiting for the damn phone to turn green.
    07-22-2010 08:00 PM
  20. Jubz's Avatar
    Are you folks making sure you're calibrating while away from other EMF's, e.g., computer's, screens, etc. Have folks been able to calibrate more quickly when outside and away from EMF's? Curious....
    07-22-2010 08:27 PM
  21. RETG's Avatar
    Does this compass have a setting for course direction or bearing direction?
    07-22-2010 09:25 PM
  22. wilydodger's Avatar
    Did it a second time like ceriem and it completed. Took about 2 minutes or so.

    Screen did not go to sleep either. Make sure you are looking at a compass, not an animation of a phone rotating. If you see a phone rotating, hit the calibrate button in the bottom right corner.
    That did the trick. I tried for like ten minutes on the screen with the phone rotating. Once i hit calibrate and got the compass screen, it was over in under a minute. Thanks for saving from being a moron...
    08-10-2010 08:38 AM
  23. fishngrits's Avatar
    Finally got mine to work, took about 2 minutes of fumbling with it. Now, after all that, I'll never use it.:o
    08-10-2010 03:35 PM
  24. ihf's Avatar
    I've tried many times in and out of the house (way from any metal objects) and can only get the compass to turn red, never green.
    09-08-2010 05:32 PM
  25. DaRkL3AD3R's Avatar
    I've tried many times in and out of the house (way from any metal objects) and can only get the compass to turn red, never green.
    Are you on the leaked 2.2 by chance? I was having 10x more problems calibrating on 2.2 than I was on 2.1. I would get a red compass after about 3 minutes of messing with the calibrator on 2.2, probably about 3 times out of 4. I saw no correlation in what worked and what didn't. Hoping its just a bug that has to get worked out for official 2.2 release.
    09-08-2010 05:45 PM
52 123
LINK TO POST COPIED TO CLIPBOARD