1. PJRed2008's Avatar
    I am always on wifi when at home, and the 4G notification icon has been grayed out. Over the last couple days the 4G icon is now lit up at the same time, but shows no activity. Haven't seen any increased battery usage and GSAM still shows wifi as active.

    Just a heads up, have seen no other changes.
    05-23-2016 10:27 AM
  2. johnny8410's Avatar
    This has been happening to me as well , usually at home. I restart the phone and the 4GLTE goes away. I noticed it after last update
    05-23-2016 11:38 AM
  3. ktabel01's Avatar
    I was seeing this last week as well, the 4G would flash repeatedly despite a strong WIFI signal. haven't noticed any difference with the battery either. on verizon
    05-23-2016 11:58 AM
  4. PJRed2008's Avatar
    Mine hasn't been flashing, the symbol is steady with no activity. All the data is going over WiFi as it should.
    05-23-2016 12:16 PM
  5. Almeuit's Avatar
    This is normal now a days (especially with Verzion/AT&T phones) to see the LTE symbol even when on wifi. As you said it should be going over wifi so no worries on data.

    In actuality the phone is always connected to LTE on the back-end. They're just showing it now as a grayed out symbol versus disappearing on some phones.
    05-23-2016 12:47 PM
  6. PJRed2008's Avatar
    The symbol "was" grayed out, now it's white, the same as the wifi. That's the issue, not that the 4G symbol is there.
    05-23-2016 05:29 PM
  7. Almeuit's Avatar
    The symbol "was" grayed out, now it's white, the same as the wifi. That's the issue, not that the 4G symbol is there.
    Also normal. Could be an app causing it to stay active. Usually you'll only see activity under it for things like MMS.
    05-23-2016 10:08 PM
  8. Bag of Leaves's Avatar
    Do you have your phone set to automatically use mobile data when your Wi-Fi gets unstable? It is an option in Settings. I don't know if that's the reason, just offering a suggestion.
    05-24-2016 04:55 AM
  9. Almeuit's Avatar
    Do you have your phone set to automatically use mobile data when your Wi-Fi gets unstable? It is an option in Settings. I don't know if that's the reason, just offering a suggestion.
    This usually isn't the cause. Most AT&T / Verizon phones do this. The icon is either gray and inactive or its active and white which is usually always caused by an app.

    Such as my buddy when he's at my house. The Verizon 4G LTE symbol sits gray and only goes white / active when an MMS is downloading from a text. When he first got the phone, even though the wifi was being used, the 4G LTE symbol stayed white due to a caller ID app he had running on his phone. It caused it to stay active so when someone called it would use mobile data to check with Verizon to see who was calling from that number.
    05-24-2016 02:06 PM
  10. Bag of Leaves's Avatar
    This usually isn't the cause. Most AT&T / Verizon phones do this. The icon is either gray and inactive or its active and white which is usually always caused by an app.

    Such as my buddy when he's at my house. The Verizon 4G LTE symbol sits gray and only goes white / active when an MMS is downloading from a text. When he first got the phone, even though the wifi was being used, the 4G LTE symbol stayed white due to a caller ID app he had running on his phone. It caused it to stay active so when someone called it would use mobile data to check with Verizon to see who was calling from that number.
    Maybe the S7 Edge's built-in caller ID app (the one that tells you if a call is junk/scam) is causing it?

    I have Sprint and on this phone, mobile data being on just adds "LTE" at the top left corner of the cell reception bars icon. When it is off, it isn't there at all. I don't have the unstable option turned on, so I don't know if it shows up with that option turned on.
    05-26-2016 01:25 AM
  11. Almeuit's Avatar
    Maybe the S7 Edge's built-in caller ID app (the one that tells you if a call is junk/scam) is causing it?

    I have Sprint and on this phone, mobile data being on just adds "LTE" at the top left corner of the cell reception bars icon. When it is off, it isn't there at all. I don't have the unstable option turned on, so I don't know if it shows up with that option turned on.
    Same thing mainly. Sprint just shows "LTE" above the signal bar (like stock Android) whereas T-Mobile / AT&T / Verizon show "4G LTE" (with various differences).
    05-26-2016 01:26 AM
  12. Bag of Leaves's Avatar
    Same thing mainly. Sprint just shows "LTE" above the signal bar (like stock Android) whereas T-Mobile / AT&T / Verizon show "4G LTE" (with various differences).
    My S3 had a separate icon for cell data, not just adding to the reception bar icon.
    05-26-2016 03:09 PM
  13. Almeuit's Avatar
    My S3 had a separate icon for cell data, not just adding to the reception bar icon.
    Oh no I understand. Like the S7 / S7 Edge now. I am just saying stock Android usually has the LTE above the cell bars. I believe Sprint keeps this within their phones as well.
    05-26-2016 03:45 PM
  14. Bag of Leaves's Avatar
    Oh no I understand. Like the S7 / S7 Edge now. I am just saying stock Android usually has the LTE above the cell bars. I believe Sprint keeps this within their phones as well.
    A family member of mine just got a Verizon Note 5 and their data icon is separate from the reception bar icon.
    06-03-2016 03:55 AM
  15. Almeuit's Avatar
    A family member of mine just got a Verizon Note 5 and their data icon is separate from the reception bar icon.
    Yes -- every carrier does things different. Sprint tries to keep theirs more stock and have the LTE symbol above the cell signal (like a Nexus phone). Verizon, T-Mobile, and AT&T keeps it separate and has the 4G LTE on its own.
    dpham00 likes this.
    06-03-2016 10:14 AM
  16. dpham00's Avatar
    The icons also look different for the different carriers. It's just how each carrier does things.
    Almeuit likes this.
    06-03-2016 10:16 AM
  17. Onestone's Avatar
    My wife was sitting only 6 feet from our working wi-fi modem but her phone was still running on 4G. The selection is not automatic, it needs setting manually.
    06-04-2016 06:17 PM
  18. dpham00's Avatar
    My wife was sitting only 6 feet from our working wi-fi modem but her phone was still running on 4G. The selection is not automatic, it needs setting manually.
    Do you have any third party apps that could be interfering with wifi?
    06-05-2016 12:14 AM

Similar Threads

  1. Why my phone's screen is popping up with a sound icon?
    By Breath And Blink in forum Samsung Galaxy S3
    Replies: 2
    Last Post: 08-20-2016, 09:56 AM
  2. LG K7 WiFi Disconnects and Reconnects
    By AC Question in forum Ask a Question
    Replies: 1
    Last Post: 06-02-2016, 01:59 AM
  3. Notification icons
    By tennislvr8 in forum Android 6.0 Marshmallow
    Replies: 0
    Last Post: 05-23-2016, 10:25 AM
  4. S7 edge wifi question.
    By Runa99 in forum Samsung Galaxy S7 edge
    Replies: 0
    Last Post: 05-23-2016, 05:51 AM
  5. Why my wifi always disconnecting ??
    By AC Question in forum Ask a Question
    Replies: 2
    Last Post: 05-23-2016, 04:24 AM
LINK TO POST COPIED TO CLIPBOARD