07-25-2018 04:10 PM
29 12
tools
  1. 757Dave's Avatar
    I've been following the threads over on the android auto forum and asking questions, but that thread seems to have gone dormant over time. Hoping for more exposure here on the Galaxy S7 Edge forum.

    Just had a Pioneer 4200NEX installed in 2011 Toyota Avalon last week. Android Auto works fine on the installer's HTC A9, but nothing on my S7e or the wife's S7e. Tried OEM cable direct to usb port on rear of unit, debugging on, developer mode on, change to MTP, but changes back to "charging" mode immediately. Car Play works fine on other installer's iPhone (go figure).

    Why does Android make some things so difficult? (Rhetorical question...)

    Anyone had success with this combo, please share you secret.

    Thanks in advance for your help.
    11-15-2016 04:37 PM
  2. Phil Nickinson's Avatar
    Android doesn't.

    Samsung did.
    11-15-2016 06:01 PM
  3. 757Dave's Avatar
    Thanks Phil.

    I agree with you, but will I have to wait 18 months when I have these phones paid for to get a new phone before I can use Android Auto? I know that you were having problems with this back in March, but you have the ability to move on to another phone. As a retiree, my funds are limited. So guess I'm at the mercy of Samsung or the calendar.

    Not ranting at you Phil, just ranting to the powers that be I guess.
    11-15-2016 07:10 PM
  4. cwolfey's Avatar
    Is the USB plugged into port #2 on back?
    11-15-2016 07:27 PM
  5. cwolfey's Avatar
    Otherwise you have a setting or something changed..
    I have same phone and have successfully used android auto on the 4200NEX
    11-15-2016 07:30 PM
  6. 757Dave's Avatar
    Is the USB plugged into port #2 on back?
    Thanks for the reply, but yes the usb is in port 2.
    11-15-2016 07:30 PM
  7. 757Dave's Avatar
    Otherwise you have a setting or something changed..
    I have same phone and have successfully used android auto on the 4200NEX
    Thanks again,

    Can you be a little more specific? Did you have to do something to get this phone to work? Hoping you are my answer!
    11-15-2016 07:46 PM
  8. cwolfey's Avatar
    Check one more thing,
    Input/output settings>smart phone setup
    11-15-2016 07:51 PM
  9. 757Dave's Avatar
    Check one more thing,
    Input/output settings>smart phone setup
    I looked, but I cannot find smart phone setup in my settings. A little assist needed.
    11-15-2016 08:06 PM
  10. cwolfey's Avatar
    Press Home center button,
    Then press top right hand corner settings,
    Press system settings,
    3rd option is "input/output",
    Then it's first one.
    Do you have this option:

    11-15-2016 08:10 PM
  11. cwolfey's Avatar
    http://www.pioneerelectronics.com/PU...+OWNERS+MANUAL

    Shows more detail in the manual how to setup android auto
    11-15-2016 08:15 PM
  12. 757Dave's Avatar
    Press Home center button,
    Then press top right hand corner settings,
    Press system settings,
    3rd option is "input/output",
    Then it's first one.
    Do you have this option:

    https://uploads.tapatalk-cdn.com/2016...032433f5b6.jpg
    You ment on the head unit! Silly me, I was checking the s7 edge settings. Going to run out to car and check it now...
    11-15-2016 08:18 PM
  13. 757Dave's Avatar
    You ment on the head unit! Silly me, I was checking the s7 edge settings. Going to run out to car and check it now...
    Yes, I have the screen up now. Device is set to "Others"
    Connection is set to USB2
    Android Auto is set to ON
    11-15-2016 08:21 PM
  14. 757Dave's Avatar
    You ment on the head unit! Silly me, I was checking the s7 edge settings. Going to run out to car and check it now...
    How is your usb cord plugged into you unit? Are you direct with OEM cord or using the hub in your vehicle?

    Again, thanks for at least trying to help!

    11-15-2016 08:56 PM
  15. cwolfey's Avatar
    Direct cord, I have had some bad ones using extensions or adapters
    11-15-2016 09:07 PM
  16. 757Dave's Avatar
    Direct cord, I have had some bad ones using extensions or adapters
    Thanks for all you have tried to do here. I just wish we could figure this out so that I can enjoy using both the phone and the head unit.
    11-15-2016 09:23 PM
  17. shelinator's Avatar
    Android Auto version?
    11-16-2016 06:24 AM
  18. 757Dave's Avatar
    Android Auto version?
    2.0.642304-release
    11-16-2016 07:58 AM
  19. shelinator's Avatar
    2.0.642304-release
    If you can, take a screenshot of Android Auto main screen and the settings screen.
    11-16-2016 10:20 AM
  20. 757Dave's Avatar
    If you can, take a screenshot of Android Auto main screen and the settings screen.
    Pioneer Head Unit-screenshot_20161116-132400.jpg

    Pioneer Head Unit-screenshot_20161116-132303.jpg
    11-16-2016 12:31 PM
  21. shelinator's Avatar
    Click image for larger version. 

Name:	Screenshot_20161116-132400.jpg 
Views:	7 
Size:	127.9 KB 
ID:	246182

    Click image for larger version. 

Name:	Screenshot_20161116-132303.jpg 
Views:	7 
Size:	104.4 KB 
ID:	246183
    Okay.....that screenshot is your Android Auto main screen/welcome screen?
    11-16-2016 12:39 PM
  22. 757Dave's Avatar
    Okay.....that screenshot is your Android Auto main screen/welcome screen?
    Pioneer Head Unit-screenshot_20161116-140546.jpg
    11-16-2016 01:14 PM
  23. shelinator's Avatar
    Click image for larger version. 

Name:	Screenshot_20161116-140546.jpg 
Views:	9 
Size:	99.9 KB 
ID:	246187
    Okay....that Android Auto looks weird. Not bad weird though. Try this......Uninstall all car stereo related programs.....especially Car mode. Get an older version of Android Auto. Which brings us to the question is your S7e unlocked?
    11-16-2016 03:03 PM
  24. 757Dave's Avatar
    Which brings us to the question is your S7e unlocked?
    No, purchased from Verizon. I'll try to work on the car stuff.

    Thanks.

    11-16-2016 03:32 PM
  25. 757Dave's Avatar
    OK, disabled everything with the word car I could find. Found out I can't turn off car dock without root, so that's not possible for me. Wife had car most of the day yesterday running errands, doctor, etc. Going today to pioneer dealer and we are going to try other usb cords and see if maybe there is a magic one that might work.

    Thanks for all of your help, it is appreciated. I will keep you posted if any progress.
    11-18-2016 09:52 AM
29 12

Similar Threads

  1. LG V20 sales surpass 200,000 units in the US
    By naturecannon in forum LG V20
    Replies: 21
    Last Post: 11-20-2016, 06:32 PM
  2. Replies: 2
    Last Post: 11-12-2016, 10:53 PM
  3. Replies: 1
    Last Post: 11-09-2016, 05:12 PM
  4. Ordered in UK, but it comes from United Arab Emirates?
    By venom0706 in forum Samsung Galaxy S7 edge
    Replies: 7
    Last Post: 11-06-2016, 09:40 AM
  5. Replies: 1
    Last Post: 11-02-2016, 04:34 PM
LINK TO POST COPIED TO CLIPBOARD