1. Android Central Question's Avatar
    As of last Friday evening, my Galaxy S8 started having problems with notifications when it's connected to wifi. Until yesterday, it wouldn't push any notifications for any app unless I specifically opened the app. For example if I was looking at WhatsApp, I wouldn't get any Facebook messages. As of now, that only happens if my screen is turned off. For example, I go to WhatsApp web, and it tries to load. While the screen is off, it is stuck at almost the end of the loading bar. As soon as I wake my screen up without even unlocking, the loading bar completes and the interface loads. This happens with apps including but not limited to Whatsapp, Facebook Messenger, Signal, Facebook, Gmail, and Google Play Store. For example, while updating apps on Play Store, turning off the screen causes updating to stop and play store to give connectivity error messages. There isn't any problem if I am connected to mobile data.

    Things I did in vain to resolve this issue:

    Restart phone
    Turn phone off and start again
    Reset network settings
    Turn off smart network switch
    Turn off enhanced LTE settings
    Set WhatsApp notification priority to on
    Update WhatsApp
    Turn off power monitor in battery settings altogether
    Reset app preferences
    Turn airplane mode on and off
    Set time to wrong time, kill all apps, and change the time back to automatic
    Turn off nearby device scanning

    Current relevant settings:

    Apps > Special Access > Optimize battery usage > All mentioned apps are off
    Battery > Power monitor > Unmonitored Apps > Facebook, Messenger, Signal, Whatsapp --- Gmail and Play Store cannot be added
    Battery > Power monitor > Always sleeping apps > 0 apps
    Battery > Power monitor > Sleeping apps > None of the mentioned apps
    10-16-2017 04:27 AM
  2. tuscanybay's Avatar
    Make sure your device is not on any power saving mode. Also, make sure you select "keep wifi always on".
    10-16-2017 08:02 AM
  3. Morty2264's Avatar
    I'm sorry you're experiencing this issue, OP! Would you consider a factory reset (once all of your important data is backed up)?
    10-16-2017 10:27 AM
  4. hdgn's Avatar
    Make sure your device is not on any power saving mode. Also, make sure you select "keep wifi always on".
    Sorry Tuscanybay, I was very tired of trying to find a solution this problem while I was writing this question. I had already made sure that power saving was turned off and keep wifi always on was set properly.

    I'm sorry you're experiencing this issue, OP! Would you consider a factory reset (once all of your important data is backed up)?
    My main point of posting this here was so that I could find a solution without doing a factory reset, but oh well! I am usually not against factory resetting, but as far as I could find out on Google (there is almost no issue exactly same as mine), doing a factory reset didn't solve a lot of the similar issues.
    10-16-2017 12:10 PM
  5. hdgn's Avatar
    I'm sorry you're experiencing this issue, OP! Would you consider a factory reset (once all of your important data is backed up)?
    I just completed the factory reset. The issue still persists, i.e. if connected to wifi, any data connection terminates as soon as the screen goes black; no problem if on LTE. Are there any other suggestions you got?
    10-20-2017 03:36 AM
  6. hdgn's Avatar
    I'm sorry you're experiencing this issue, OP! Would you consider a factory reset (once all of your important data is backed up)?
    I just completed the factory reset. The issue still persists, i.e. if connected to wifi, any data connection terminates as soon as the screen goes black; no problem if on LTE. Are there any other suggestions you got?
    10-20-2017 03:36 AM
  7. AbdulRahman AlHamali's Avatar
    Hello OP, I am facing the same issue as you and it started around a week ago. Have you been able to fix the problem?
    10-26-2017 12:34 PM
  8. Gayle Lynn's Avatar
    Can you rule out it being a router issue or AP device?
    10-26-2017 12:41 PM
  9. AbdulRahman AlHamali's Avatar
    Hello, the issue was solved by wiping the cache of the system. Would you try it?
    10-26-2017 12:43 PM

Similar Threads

  1. when will the reviews be out? (Update: Reviews are live!)
    By aldo82 in forum Google Pixel 2 & Pixel 2 XL
    Replies: 73
    Last Post: 10-21-2017, 05:08 AM
  2. My 7 edge phone recognizing my 8gb stick but won t recognize 32 GB why
    By Android Central Question in forum Samsung Galaxy S7 edge
    Replies: 2
    Last Post: 10-16-2017, 01:03 PM
  3. how to swap between running apps
    By Android Central Question in forum Ask a Question
    Replies: 1
    Last Post: 10-16-2017, 11:42 AM
  4. Re: My messages in the cloud are not deleting
    By Android Central Question in forum Ask a Question
    Replies: 1
    Last Post: 10-16-2017, 11:41 AM
LINK TO POST COPIED TO CLIPBOARD