camera lag on 4.4.2

dmj1977

New member
Nov 27, 2013
3
0
0
Visit site
i have some ridiculous lag on my samsung S4 (GT-I9505, running 4.4.2). When i boot into the camera the screen changes to showing what the camera sees, but I can't take a picture or focus the camera for around a minute.

I'm wondering if this is the same problem when other people are talking about lag with 4.4.2 (and therefore I should do a factory reset) or is this something else? Other apps don't seem to be showing noticeable lag. If i do perform a factory reset is that pointless if i use an app to backup my data and restore it? as in, is the factory reset only effective if i redownload all my apps, redo all my setting etc etc? If i can backup without making a factory reset pointless, is there a particular backup app that is better than any of the others?

Other possibly relevant info is
- my device is rooted
- i use folder mount to store stuff on my sd card (but the only folders i can image could potentially be related to this issue are cloudagent, dcim, documentsync and pictures)
- I'm running a stock rom (a german one) - build number KOT49H.I9505XXUFNB8

Thanks for any help/advice
 
Jan 31, 2014
8
0
0
Visit site
How is it for texting? Cause my swpe feature is useless cause of the lag sometimes. I get going to fast and it forgets words, even when I individually type

Posted via Android Central App
 

tube517

Well-known member
Jun 28, 2010
2,569
133
63
Visit site
Clear cache/data in the camera app, reboot.

If that does not work, goto recovery and clear cache and dalvik cache only (not data), then reboot.
 

dmj1977

New member
Nov 27, 2013
3
0
0
Visit site
Clear cache/data in the camera app, reboot.

If that does not work, goto recovery and clear cache and dalvik cache only (not data), then reboot.

Both these worked for a while, but then the problem came back. Would my next move be to factory reset? and if so, should i backup, factory reset then restore? or does backup/restore maybe reintroduce whatever is causing the problem?

thanks!
 

tube517

Well-known member
Jun 28, 2010
2,569
133
63
Visit site
Both these worked for a while, but then the problem came back. Would my next move be to factory reset? and if so, should i backup, factory reset then restore? or does backup/restore maybe reintroduce whatever is causing the problem?

thanks!

Only options I can think of are:
1. Change ROMs
2. Change Camera apps

If the ROM doesn't update alot, it sounds like the devolpers of the ROM aren't addressing the camera slowness. Is there a forum where the ROM has Q&A/troubleshooting help?

Factory reset can be done. Clear cache and dalvik cache still. Reflash the ROM from scratch.

Your custom recovery should have an option to backup the entire phone. You may want to backup your apps with Titanium Backup or something similar. Backup your phone in recovery and backup your apps BEFORE you flash the ROM.