Cloning Bank App + Auth Data to New Phone

Bob Smith37

New member
Mar 4, 2023
2
0
0
Visit site
Situation:

+ Old phone screen got smashed
+ Usage of the old phone is very chaotic; phantom taps
+ Ecobank app is signed in and works on old phone.
+ Installed same app onto new phone but cant sign in. Bank tech support is useless. Going on 4 months now without a solution.
+ Old phone is rooted. New phone can be rooted.

Q: Is it possible to clone the old phone's bank app + relevant data to the new phone to resolve things?

Old Phone: Umidigi F1
New Phone: Umidigi Power 7
 
Last edited:

swebb

Well-known member
Dec 17, 2009
1,077
97
48
Visit site
I'd say no as there are security concerns. You don't want it to be easy for someone to clone financial information. Downloading the app on the new phone and going through the signup/authorization process is there for your protection.
 

rvbfan

Well-known member
Jan 17, 2015
1,856
1,596
113
Visit site
Probably have to disable it on the old phone before you can activate on the new. If it's anything like my bank's app, it uses the phone's IMEI to help identify you.

Sent from my Pixel 6 using Tapatalk
 
Last edited:

mustang7757

Super Moderator
Moderator
Feb 6, 2017
92,080
6,619
113
Visit site
Welcome to AC!

Which bank app ?
What error you getting?

What steps have you tried?

And no you won't be able to clone the apps bank details to log in , like mentioned security.
You have option like Google auto fill that can save log in information or apps like last pass .

Sent from my SM-S918U1 using AC Forums mobile app
 

Laura Knotek

Moderator Captain
Moderator
Jan 8, 2011
11,958
4,485
113
Visit site
Additionally, most banking apps won't work on rooted devices for security reasons.

Sent from my SM-S908U1 using Tapatalk
 

rvbfan

Well-known member
Jan 17, 2015
1,856
1,596
113
Visit site
New phone isn't rooted, just the old phone that has the working app. Thinking it's more along the lines of only one device at a time.

Sent from my Pixel 6 using Tapatalk
 

B. Diddy

Senior Ambassador
Moderator
Mar 9, 2012
165,930
5,234
113
Visit site
Welcome to Android Central! Do you get an error message when you try to sign into your bank account on the new phone? Is there some kind of initial authentication process, like having receiving an SMS authentication code that's not coming through?
 

Bob Smith37

New member
Mar 4, 2023
2
0
0
Visit site
UPDATE


The app does in fact work on rooted devices. When installing it asks for the debit card or online username. When originally installed onto the old phone i successfully activated the app with my debit card. Now when i go to do the same with the new phone, both debit and username are no longer accepted. I've signed out of the old phone application so that isnt what's holding it back.

Error messages are:
"Sorry your mobile number record cannot be found. Please use a registered number."
"We could not find a record with the details provided."

Strangely, internet banking confirms the mobile # is correctly registered. The difficult part is the bank refers me to tech support and support has an ongoing ticket with no followup. I'm not keen on deinstalling the old phone app to then be stuck with no mobile app access. The very least if tech support could re-assure me of any drastic actions rather than me just flailing about for a solution, i'd be ok with that.

Internet Banking reveals only partial accounts whereas the mobile app reveals all my accounts. Baffling as to why and there is no solution coming any time soon, hence why i need mobile app access.
 

B. Diddy

Senior Ambassador
Moderator
Mar 9, 2012
165,930
5,234
113
Visit site
Are you able to deregister your phone number, then register it again?

Also, try including the country code in your phone number, if you're not already doing so.
 

Latest posts

Trending Posts

Forum statistics

Threads
944,377
Messages
6,922,562
Members
3,159,523
Latest member
dxrrk