Password/fingerprint always required even though set to 5 minutes

phositadc

Well-known member
Mar 9, 2010
329
1
0
Visit site
I have the "secured lock time" set to 5 minutes in my lockscreen/fingerprint settings. However, despite this, if I push my power button to put my phone to sleep, and then I immediately push it again to turn my phone back on, I'm always required to scan my fingerprint/enter my password.

I thought by choosing 5 minutes, it should only require me to scan fingerprint/enter password if I don't use my phone for roughly 5 minutes. But it seems that if I put my phone to sleep by hitting the power button, I'm always required to scan fingerprint, no matter how little time has passed.

Any ideas? I've tried every setting (15 seconds all the way to 1 hour) and they all do the same thing. I've also tried turning fingerprint security off, and then on again. No help.

The only thing that comes to mind is that I do have an Exchange email setup that has a security policy. But it also allows 15 minutes. AND, I have it installed through the email app Nine, and I have Nine set to only operate security on the application level rather than the device level. So I don't see how Nine could possibly be requiring me to enter a fingerprint.

Would greatly appreciate any input!
 

B. Diddy

Senior Ambassador
Moderator
Mar 9, 2012
164,921
3,913
113
Visit site
There's usually an option for the power button to immediately lock the phone as well. Do you see that? On my Nexus 5, it's in ​Settings>Security>Power Button Instantly Locks.
 

phositadc

Well-known member
Mar 9, 2010
329
1
0
Visit site
There's usually an option for the power button to immediately lock the phone as well. Do you see that? On my Nexus 5, it's in ​Settings>Security>Power Button Instantly Locks.

The problem turned out to be a widget I was using to put my phone to sleep. Apparently, not only did it turn the screen off, but it actually locks the device as well.

When I use only the power button (instead of the widget), the device and password behave as expected with the 5 minute delay.
 

B. Diddy

Senior Ambassador
Moderator
Mar 9, 2012
164,921
3,913
113
Visit site
Glad you solved it! Can you tell us which widget it was, so other people with similar problems can know?
 

Forum statistics

Threads
941,350
Messages
6,908,158
Members
3,157,879
Latest member
dskc