Z3 battery acting up since "upgrade" to 5.1.1, at 1% for 7 hours.

anon(9572608)

New member
Jul 30, 2015
2
0
0
Visit site
Before the upgrade the battery lasted all day and some of next without recharging.

After the upgrade, I can see the counter drop, and in a 10 minute span with only light use it can drop from 50% charge to 1%.

I've tried some of the tips and tricks involved, such as stopping apps from autoupdating.

Thing is, I haven't installed anything new since the upgrade and I haven't changed my usage behaviour in the slightest.

What prompted me to make this post today is that this morning at 7AM I woke up to my phone at ca 50% charge and after playing around with it for about 20 minutes it had dropped to 1%. Out of curiosity I've simply continued using it without a recharge and now at 1433 it's still kicking around at 1% despite heavy use with bluetooth, mobile data and screen enabled.

I've tried restarting, and no dice. Still 1% battery power.

Chrome looks like a huge power hog at 20% with Skype at 14% followed by screen at 14% so I can understand that the two former apps are hungry. But what about the 1%?

The only thing that comes to mind that's changed about my setup is that I've bought a wireless charging pad with accompanying WCR14 charging cover.

Help!

Edit: I should also point out, this is a brand new phone. Been using it for about 3 weeks.
 

1901Madison

Well-known member
Jun 21, 2013
1,538
0
0
Visit site
Sounds more like a battery calibration issue than anything else. Try wiping the cache partition and charging to full. If that doesn't work, I think there are apps that will calibrate your battery.
 

calbrs04

Well-known member
Nov 17, 2009
133
1
0
Visit site
Another thing that works is let the battery die then recharge it completely without turning on the phone. It does take a little bit over 2 hours for a full charge.
 

Members online

Trending Posts

Forum statistics

Threads
943,743
Messages
6,919,901
Members
3,159,207
Latest member
Chao