1. dvl1978's Avatar
    The title says it all... Google maps is working, but GPS speed in a cycling app is not working anymore exactly the day I installed Android 10. I see a lot more GPS issues, so this seems to be on the android side and not on the specific app designer.

    Phone: Samsung galaxe A6
    05-06-2020 10:15 AM
  2. hallux's Avatar
    Go into Settings on the phone, look for Apps or Apps & Notifications (your A6 is surely different from my Pixel 2 XL and my Tab S3 is not on 10), find the app and make sure it has GPS permission. The new permissions allow 3 options - block, always allow, allow only when the app is in use. Make sure the proper option is selected.
    05-06-2020 11:41 AM
  3. Rukbat's Avatar
    The app tells you what the GPS receiver tells it. Install GPS Status & Toolbox and see if the GPS receiver is working. ("Speed" is just a calculation of difference between last location and present location over time - that the app itself does.)
    05-06-2020 03:49 PM
  4. dvl1978's Avatar
    Go into Settings on the phone, look for Apps or Apps & Notifications (your A6 is surely different from my Pixel 2 XL and my Tab S3 is not on 10), find the app and make sure it has GPS permission. The new permissions allow 3 options - block, always allow, allow only when the app is in use. Make sure the proper option is selected.
    Always allow is selected
    05-06-2020 04:55 PM
  5. dvl1978's Avatar
    Seems like GPS isn't working at all... app couldn't find GPS position and when I turned of google increased accuracy stuff, I don't get a blue dot in google maps either... Is this android 10 related?
    05-06-2020 05:09 PM
  6. B. Diddy's Avatar
    Try wiping the cache partition: https://www.hardreset.info/devices/s...a6/wipe-cache/
    05-06-2020 05:27 PM
  7. mustang7757's Avatar
    Also clear data, cache, force stop that app
    05-06-2020 05:50 PM
  8. dvl1978's Avatar
    That also didn't help. I read a lot about GPS issues in android 10. Is there a permanent fix?
    05-07-2020 03:06 AM
  9. hallux's Avatar
    GPS on my Pixel 2 XL has been fine while running Android 10, been using it for workout tracking and it's been working as well as a phone can be expected for such tasks.
    05-07-2020 04:42 AM
  10. Galactic Zoo's Avatar
    What app are you referring to? It's possible it doesn't support your Android version.
    05-07-2020 06:17 AM
  11. dvl1978's Avatar
    The app is IPbike, but als google maps and strava are not working if wifi and bluetooth are disabled for extra precision. I think this indicates that GPS on its own isn't working no matter what.
    05-07-2020 07:31 AM
  12. dvl1978's Avatar
    gps may need default system apps in order to work well. and sometimes, default system apps may be turned off or disabled for some reason. In case there’s a default app that’s been disabled by mistake causing the bug, make sure to reset app preferences.

    • Open Settings app.
    • Tap Apps.
    • Tap on More settings at the upper right (three-dot icon).
    • Select Reset app preferences.
    • Restart your S10 and check for the problem.
    Problem persists....
    05-07-2020 07:42 AM
  13. B. Diddy's Avatar
    You've probably tried a bunch of solutions, but how about the one in the last post here? https://us.community.samsung.com/t5/...1101309/page/4
    05-07-2020 12:41 PM
  14. dvl1978's Avatar
    Already found that one, and that also did not work. I did a factory reset and now GPS seems to be working again. Terrible how an android upgrade can mess up everything and costs you a day to reset everything...
    05-08-2020 04:17 AM

Similar Threads

  1. S20 Ultra - Autofocus is a mess after latest update!
    By neil74 in forum Samsung Galaxy S20 & S20+ & S20 Ultra
    Replies: 108
    Last Post: 06-04-2020, 10:49 PM
  2. S10 May Update. Anyone else get it?
    By TheGeekNextDoor in forum Samsung Galaxy S10 & S10+
    Replies: 48
    Last Post: 06-03-2020, 09:56 PM
  3. Replies: 2
    Last Post: 05-06-2020, 01:47 PM
  4. Replies: 2
    Last Post: 05-06-2020, 01:44 PM
  5. I am in a right pickle A70 bootloop
    By Engsecreto Onet in forum General Help and How To
    Replies: 1
    Last Post: 05-06-2020, 09:47 AM
LINK TO POST COPIED TO CLIPBOARD