06-22-2019 02:03 AM
65 123
tools
  1. BabyBelle01's Avatar
    Hi,
    I have a 1st generation Moto 360. It turns off, and it won't power back on unless it is on the charging dock. When it turns off, it just goes to a blank screen. It does this even though it has battery life (e.g., 77%). Also if I manually turn it off, it won't power back on unless on the dock.

    The watch and phone (Samsung S7 Edge) were unpaired, and a factory reset was performed. The watch still turns off after a few minutes to an hour, and now I can't re-pair the watch and phone. The phone and watch can't seem to see each other.
    If this helps, I am running Andriod Wear 1.4.0.2580363, Play Services 9.4.52, and Andriod OS 6.0.1.

    Thanks in advance. I could really use some assistance with this. Right now, my watch is useless.
    08-15-2016 11:19 AM
  2. IAmSixNine's Avatar
    Based on the info you provided i would guess the watch has a bad battery. OR it may have a defective button. Thats the only way i know to turn mine on after i turn it off, long pressing of the button. But that wouldnt have anything to do with the button. Im guessing its powering off on its own when you say It turns off.
    08-15-2016 03:15 PM
  3. BabyBelle01's Avatar
    Yes, it powers off on its own. However, the battery life is usually high -- like 80% +.
    08-16-2016 10:49 AM
  4. IAmSixNine's Avatar
    Leaning towards bad battery.
    08-16-2016 10:56 AM
  5. ChilledPilchard's Avatar
    Mine has started doing the exact same thing recently. Has there been an update recently that's caused this? Seems a bit coincidental.

    Posted via the Android Central App
    08-16-2016 11:37 AM
  6. mgoetzke's Avatar
    Same here .. started a few weeks ago. after a few hours of use, it just turns itself off (with typically battery > 40/60%)
    09-01-2016 06:33 AM
  7. brycewat's Avatar
    Same here, shuts down randomly, even though it says battery is charged. Sometimes it lasts a few minutes, up to a few hours, but it's been consistently dying since last update


    Hi,
    I have a 1st generation Moto 360. It turns off, and it won't power back on unless it is on the charging dock. When it turns off, it just goes to a blank screen. It does this even though it has battery life (e.g., 77%). Also if I manually turn it off, it won't power back on unless on the dock.

    The watch and phone (Samsung S7 Edge) were unpaired, and a factory reset was performed. The watch still turns off after a few minutes to an hour, and now I can't re-pair the watch and phone. The phone and watch can't seem to see each other.
    If this helps, I am running Andriod Wear 1.4.0.2580363, Play Services 9.4.52, and Andriod OS 6.0.1.

    Thanks in advance. I could really use some assistance with this. Right now, my watch is useless.
    09-28-2016 04:04 PM
  8. alison actually's Avatar
    Sorry, no answers but another example of the same problem.
    Moto 360 Gen 1, been great until a couple of months ago and has been paired with various android phones. Now it turns itself off randomly, and not due to low battery. I cant detect any pattern of use, or any particular app that triggers it. It happens in the middle of using it to reply to a message or when it has been on my wrist, unused for an hour. I sometimes get a buzz to accompany the shutdown, but not sure if it always does, because sometimes I don't notice until it is already off. It is a hard shutdown, just goes blank, no messages. It wont restart without being on the dock so I often find I have a watch-shaped bracelet for half the day until I can get to a charging dock. Close to unusable, certainly unreliable. Sad Panda.
    10-01-2016 09:10 AM
  9. IAmSixNine's Avatar
    All of that can be an indication of a bad battery. Your device has a very small battery to start off with. Anytime a load is put on the battery it will incur a voltage drop and thus powering off.
    In standby its fine, but when the screen is on, and your "using it" the processor ramps up and all this draws more current, thus putting a load on a battery which is bad and you have voltage drop. Even a notification in standby will cause this as the vibrate motor tries to spin up and draws more current.
    10-03-2016 09:19 AM
  10. smd9's Avatar
    Mine has been doing this too since September. So does this mean that all our batteries started dying around the same time? I actually got the watch replaced after almost a year of having it (just before the warranty expired), so my watch battery should be newer than most.

    If it's the battery, why wouldn't it turn on again after shutting down?

    It seems some thing else might at play here. In case it makes any difference, mine has never died while using it (which would be the most CPU intensive, hence battery draining times).
    10-13-2016 03:47 PM
  11. Keiki63's Avatar
    Exact same problem here; 90% charge even, and shuts down. Have to put it on the charger to restart. If I remember correctly, it started happening after the last update. This is so frustrating! I've had mine just over 2 years.
    10-14-2016 08:28 PM
  12. gksmithlcw's Avatar
    Same problem here... Right around 75% and it shuts down and won't power back on until I put it on its charging cradle. Same as far as powering it down manually and having to place it on its charging cradle too.

    Has anyone been able to come up with an explanation of the behavior or, better yet, a solution?

    Hi,
    I have a 1st generation Moto 360. It turns off, and it won't power back on unless it is on the charging dock. When it turns off, it just goes to a blank screen. It does this even though it has battery life (e.g., 77%). Also if I manually turn it off, it won't power back on unless on the dock.

    The watch and phone (Samsung S7 Edge) were unpaired, and a factory reset was performed. The watch still turns off after a few minutes to an hour, and now I can't re-pair the watch and phone. The phone and watch can't seem to see each other.
    If this helps, I am running Andriod Wear 1.4.0.2580363, Play Services 9.4.52, and Andriod OS 6.0.1.

    Thanks in advance. I could really use some assistance with this. Right now, my watch is useless.
    10-24-2016 11:56 AM
  13. Jeffrey Lem's Avatar
    Exact same problem here; 90% charge even, and shuts down. Have to put it on the charger to restart. If I remember correctly, it started happening after the last update. This is so frustrating! I've had mine just over 2 years.
    Yeah Mine too, its getting even worst Mine shutsdown at 95%, i can't do anything with my watch
    10-26-2016 04:50 PM
  14. sercasti's Avatar
    I find it suspicious that all of us got our battery bad at the same time....
    Kay Drayton likes this.
    10-29-2016 12:54 PM
  15. Smith 001's Avatar
    Shelf life?Time is out! Issues burst out.
    10-31-2016 02:35 AM
  16. javajoe1981's Avatar
    Mine does the same thing almost daily, this morning it shut off at 90%, been having this issue for the last month or two
    11-02-2016 10:57 AM
  17. slave's Avatar
    Same here. I thought it was just me. Now, it's daily. This watch is pointless now.
    11-11-2016 06:15 PM
  18. virtuaxe's Avatar
    Yeah I've been having this problem since about September. It shuts down randomly but also it shuts down intermittently when I use apps that use camera / mic - Shazam and Pixtocam. It's like Lenovo released an update to phase out the 1st gen moto 360
    11-12-2016 03:00 PM
  19. Khoa lam's Avatar
    Same issues aswell. Noticed that it would turn off when its connected to bluetooth (LG backbeats) on while running etc. I would randomly check the watch during the run and ok at first, then maybe 1/2 or so later it would shut. The timing was always different but usually the same result. Found another post, Frustrated - 360 turns off randomly | Moto 360 that later discuss it could be Android Wear latest versions so I checked what version and reverted. No luck? Bad battery maybe? Don't know. Looking to see if anyone has another solution. Going to research and see how easy/cost affective it is to change the battery, otherwise I'll be looking at a Samsung Gear s2 classic.
    11-19-2016 11:08 AM
  20. majorpayne's Avatar
    Same issue as all of you. I turned mine into just a watch with a fancy face (ie no bluetooth) and it's been running fine all day. I'd really like to know what is going on. If it's a battery this just sucks.

    Oh, nevermind, I just went into settings and it just shut down with about 70% battery left.
    11-22-2016 02:34 PM
  21. sonofevil77's Avatar
    And mine just started doing this 2 days ago. Wtf! It is very strange that we are all having this problem.
    11-24-2016 07:18 PM
  22. 19sheltont's Avatar
    Just to let you all know mine did the same about two weeks ago and had done daily since, turning off at 30%, and other random times. After a factory reset and letting it run out then a full charge it appears to have sorted it. I know it's a hassle but it's worth a try. I did this a couple of days back and seem to have a lot more battery left
    dm3ready and Impulses like this.
    11-25-2016 12:28 PM
  23. Impulses's Avatar
    FWIW mine started doing this after working well for a long time... For about a month I'd been using it in airplane mode as I was having phone issues and didn't need it reconnecting constantly, and then I reset it to pair it with my Pixel but neglected to do so immediately and actually left it on the setup screen for over a day.

    Don't do that! It seems to have thrown battery stats way out of whack even tho it mostly sat on the charger. Once I actually paired it the thing kept shutting down at 80% and rebooting or not completing bootup. Left it on the charger overnight (now paired) while fearing the worst, since the XDA thread is full of people swearing up and down that these symptoms = bad Wear version update or bad battery.

    Anyway, I guess I lucked out because mine is back to normal after being re-paired and run thru a full charge cycle. Woke up the next morning to a series of app install/permission messages on the watch and all has been well for two days of use in a row (with a charge in between obvs, I still manage to get a day of use with ambient & gestures on but only just so).

    TL;DR: Abnormal behavior and shutting down minutes or seconds after boot with plenty of charge left isn't always signs of hardware trouble, and a full reset and repair is indeed worth trying. Sometimes an update or other things can knock battery stats way out of whack and the device doesn't know where it's at charge-wise. Other times it'll be a bad battery, YMMV.
    12-03-2016 02:22 AM
  24. Fluffykonijn's Avatar
    Mine it is getting worse and worse. It is now schutting down like 10 seconds after i am taking it off the charging dock. Does anyone have a solution yet?
    12-15-2016 03:37 PM
  25. woodyalien's Avatar
    Reading one-by-one, isolated, I would surely state you all have bad batteries... and me too.
    But it is really weird that we all started reporting that same issue about same time - is it possible that we had a bad SW update to explain such bad behavior? Isn't it too much for a coincidence?

    The issue I have is slightly different, though pretty much the same (what inconsistence lol):
    Seems that, if I keep my watch on the wrist, it will work as used to, similar autonomy with one charge, and will keep working until battery level is somehow close to zero; BUT if I take it off and e.g. leave it on my desk for some time, it will "turn off" somehow and won't turn on again unless docked. In that case, docking is the single way to turn it on again, button long-press does nothing. Then once on again I see that the battery still has juice. But again, mine does not power off if on the wrist... or not yet.

    And this behavior of mine is what triggered my thoughts about bad software instead of bad battery, single reason that made me search around and reach this forum - otherwise I would consider it just a battery in need of replacement.
    12-22-2016 02:54 AM
65 123

Similar Threads

  1. Turning off demo mode on Moto Z
    By jwalker16 in forum Moto Z & Moto Z Droid Edition
    Replies: 11
    Last Post: 03-06-2019, 06:37 AM
  2. Replies: 6
    Last Post: 08-17-2016, 06:28 AM
  3. Why Moto G3 Won't recognize USB MTP
    By AC Question in forum Ask a Question
    Replies: 3
    Last Post: 08-15-2016, 02:19 PM
  4. flash off before it load even on boot mode
    By AC Question in forum Ask a Question
    Replies: 0
    Last Post: 08-15-2016, 09:44 AM
  5. can someone help me? I want to get the espn ScoreCenter app,2.1.2
    By lorenzo michael Jr in forum Ask a Question
    Replies: 0
    Last Post: 08-15-2016, 09:34 AM
LINK TO POST COPIED TO CLIPBOARD