SoCal Radio Interface issues

SiRMArlon

Member
Sep 7, 2011
22
0
0
Visit site
Any of you guys in SoCal getting the stupid "Radio interface resource shortage" error...I get these all the en time and it's so en annoying.

My old Optimus V never had any issues like this. But ever since I upgraded I get these on a daily basis. It comes and goes, I haven't called VM because I figure it's a network issue and I doubt they would be any freaking help.
 

morenoa48

Active member
Mar 13, 2012
33
5
0
Visit site
I was having the same issue ever since I got mine last Thursday. I emailed VM yesterday and they did some "troubleshooting" on my account. Sent several text messages since and haven't had that issue. Will do some more testing today to make sure the issue is gone. I have heard a lot of people with this issue, was kind of bummed thinking I got yet another defective phone after my optimus elite fiasco. :mad:
 
Last edited:

Pastullio

Member
Feb 10, 2011
15
1
0
Visit site
If someone figures this out, or what to tell tech support, that would be fantastic. I've dealt with them so much on this I'm about done.
 

morenoa48

Active member
Mar 13, 2012
33
5
0
Visit site
After some more testing, the error came back again. I noticed that everytime it happens 3G drops also. All my testing I did yesterday was with WIFI on and connected. When this error came back, I had WIFI off. I toggled 4G on and off and the message sent ok. Since I noticed there are more phones afected by this issue I don't think it's because of defective units and more of some type of network error. Some people think this issue only stems to phone with the SPRINT branding, which mine is. I purchased mine at radio shack.
 

skippy126

Member
Apr 19, 2011
23
2
0
Visit site
I had the same problem. I called virgin mobile (which was a total nightmare trying to get through to someone who was actually intelligent), but they ended up needing to "refresh" my account on the network. Apparently not all of the services were properly added to my account and refreshing helped correct that. After they did that, I didn't get the message all that much (I only got it once in awhile and noticed it was only in low signal areas). I read on a different forum to then go into SETTINGS, SYSTEM UPDATES and then Choose "Update Profile". When that finishes, choose "Update PRL". After doing those two things, I haven't gotten that error message again (even in low signal areas). So as far as I can tell, doing these steps seemed to correct the problem. Hope that helps!
 
  • Like
Reactions: morenoa48

morenoa48

Active member
Mar 13, 2012
33
5
0
Visit site
I had the same problem. I called virgin mobile (which was a total nightmare trying to get through to someone who was actually intelligent), but they ended up needing to "refresh" my account on the network. Apparently not all of the services were properly added to my account and refreshing helped correct that. After they did that, I didn't get the message all that much (I only got it once in awhile and noticed it was only in low signal areas). I read on a different forum to then go into SETTINGS, SYSTEM UPDATES and then Choose "Update Profile". When that finishes, choose "Update PRL". After doing those two things, I haven't gotten that error message again (even in low signal areas). So as far as I can tell, doing these steps seemed to correct the problem. Hope that helps!

How long since you haven't had the error? It's true, after I contacted VM I am having the issue less frequently. Just updated profile & PRL like you suggested. Hopefully that will clear it up.
 

skippy126

Member
Apr 19, 2011
23
2
0
Visit site
How long since you haven't had the error? It's true, after I contacted VM I am having the issue less frequently. Just updated profile & PRL like you suggested. Hopefully that will clear it up.

I contacted VM and updated my profile and PRL this past Friday (6/15) and haven't had the error since. I should also have mentioned in my previous post that after updating my profile and PRL, I pulled the battery and left it out for a couple minutes and then put it back in and restarted my phone.
 
  • Like
Reactions: morenoa48

SiRMArlon

Member
Sep 7, 2011
22
0
0
Visit site
Well I haven't contacted VM yet but I just updated the profile and PRL so lets see if that does anything I will report back. Today was pretty bad...not matter what I am on, WiFi, 3G, 4G it still does it.

And I have one of the Sprint Branded phones as well.
 

twelfth

Well-known member
May 21, 2012
172
22
0
Visit site
I just emailed VM Support so lets see what they respond back with.

IF they respond. My last email to them was 16 days ago and it was about the activation bug. Meaning they've now would have let me go more than 2 weeks without service had I not figured out how to fix the issue myself.
 

SiRMArlon

Member
Sep 7, 2011
22
0
0
Visit site
Well they responded and asked for more information as in what area I am in and what times it's happening and where I am when it's happening. I responded and they responded the next day and asked me to update the profile...I've updated the profile and the PRL and then restarted the phone. So I'll see if the problem still persist. It was still happening before I got the email...it hasn't happened since so who knows.

I'll keep an eye on it and see if it does again...if it does then I might just have to call them instead of waiting for these email responses.
 

morenoa48

Active member
Mar 13, 2012
33
5
0
Visit site
They told me that they had done everything they could and were submitting an investigation ticket to their Network Engineering team. The error comes and goes, I wish they would just say if it is a network error or not. That way we could just exchange the defective phones and be good.
 

skippy126

Member
Apr 19, 2011
23
2
0
Visit site
Is your phone still free and clear of the radio interference errors? Mine is not, contacting VM hasn't helped. I'm thinking of exchanging it and see if I just have a defective one. BTW, do you have a Sprint branded unit?

Yes and no. I do occasionally still get the error but only when I'm in extremely low signal areas (which thankfully doesn't happen very often). Otherwise, I don't get any errors at all. Before I called VM and did the profile and PRL update I mentioned, I was getting errors all the time (regardless of signal strength). Yes, I have a Sprint branded phone, but honestly, from what I've read both here and on other android forums, I don't think there will be any difference between a Sprint vs. VM branded phone. Since the hardware is all the same, the cause for this error is likely a software issue...I'm assuming that VM branded phones will have the same software on them as the Sprint ones do. Since this is a fairly widespread issue, I would imagine that VM will release a software update to correct the problem. From what I recall, when the Optimus V came out, it had a number of problems that eventually got ironed out. I think that will happen with the Evo V given some time. I read on a different forum that someone had actually called HTC and discussed the issue with them and that they said that it was a software related issue that they were aware of and working on a fix. Obviously, you should take a comment like that with a grain of salt, but if it is true, it gives me even more faith that this will be fixed soon. I'm not trying to dissuade you from exchanging out your phone for another one, but just be aware that you could be right back in this situation even after the exchange.

When you get this interface error, what is your signal like? Do you have any bars, or are they all greyed out? I usually get the error when my bars are all greyed out, but if I even have 1 bar, I don't get the error.
 

morenoa48

Active member
Mar 13, 2012
33
5
0
Visit site
It happens randomly, ragardless if I have full bars or less. Thanks for your advice, I've been weighing my options about exchanging. Other than this error, my phone works perfect and I've read about horror stories where people are having their phones reboot randomly and their batteries not holding charge. I was also one of the early Optimus V adopters and you are right they did have all kinds of data issues at first and then they were ironed out. I may just wait and see what happens, it's just kind of scary spending this much money on a phone and finding out it is defective and not being able to return or exchange.
 

skippy126

Member
Apr 19, 2011
23
2
0
Visit site
It happens randomly, ragardless if I have full bars or less. Thanks for your advice, I've been weighing my options about exchanging. Other than this error, my phone works perfect and I've read about horror stories where people are having their phones reboot randomly and their batteries not holding charge. I was also one of the early Optimus V adopters and you are right they did have all kinds of data issues at first and then they were ironed out. I may just wait and see what happens, it's just kind of scary spending this much money on a phone and finding out it is defective and not being able to return or exchange.

No problem, and I completely agree. Its really a shame that they didn't have this worked out before the launch though. I guess that's just what we get for being early adopters! :D
 

morenoa48

Active member
Mar 13, 2012
33
5
0
Visit site
Exactly, and I also wonder how come some of us are experiencing issues and others aren't? You would think their tech support would let us at least know it's a known problem and that they are working it out...